Tokom višemesečnog, postupnog rada, od grubih radova do dekorativnih predmeta, ovaj stan je detaljno prilagođavan  Potrebama vlasnika. Neki komadi nameštaja pravljeni su namenski. Arhitekta i dizajner su poštovali želju vlasnika za svedenim ambijentom. No, takav ambijent nije sterilan i hladan, već smiren; on šarmira umerenim, ukusno primenjenim kontrastima boja i materijala.

U stanu dominiraju svetli, bež tonovi, što posebno na dnevnoj svetlosti doprinosi utisku pozitivne energije, kojom odiše ceo prostor. Svi podovi obloženi su parketom od nekoliko različitih vrsta drveta, koji im daje izvesnu dinamiku i toplinu. 

Prostorije u stanu su prvobitno bile klasično raspoređene i odvojene vratima iz predsoblja, koje je bilo mračno, predimenzionirano i imalo samo prolaznu funkciju. Cilj je bio da se ono suzi i otvori prema dnevnom boravku. S tom idejom, ulazni hodnik je s desne strane sužen da bi kupatilo i kuhinja “prodisali“.   Srušen je postojeći pregradni zid, a postavljen gipsani, čime je dobijena veća kuhinja, kao i kupatilo s odvojenim delom za veš mašinu i komotnim prostorom za komunikaciju između sanitarnih elemenata.

S leve strane, zid bočne sobe korigovan je tako da je omogućena ugradnja jednog plakara u sobi i jednog u predsoblju. Tako se ceo stan, još s ulaza, “otvara“ prema dnevnom boravku, koji se nadovezuje na hodnik, a prvi kadar koji se ukazuje s vrata je sto za ručavanje “Calligaris“, napravljen od kombinacije drveta i peskiranog stakla. Ispred velike bele police za knjige, ceo prizor ulepšava beli “Ikea“ luster, koji daje posebnu draž svojom razigranom formom.

Dnevna soba proširena je na račun spavaće sobe, u koju se, prema prethodnom projektu, ulazilo takođe iz predsoblja. Rušenjem tog zida i postavljanjem novih, gipsanih zidova, napravljena je velika soba, a vizuelno produbljen prostor postignut je i dvokrilnim vratima s peskiranim staklom, koja vode u spavaću sobu. Rasveta, takođe, čini ovaj prostor prijatnim, a postavljena je direktno i indirektno – u pitanju su ugradne sijalice na delimično spuštenom plafonu, duž celog zida naspram ulaza.

Garnitura za sedenje - divan i dve fotelje iz (veselih) ‘70-ih godina - je pomalo atipičnih dimenzija, koje je danas čine drugačijom od standarda. Ona je podmlađena pamučnom presvlakom boje peska, pa deluje savremeno i nesvakidašnje. Prostoru poseban šarm i živost daje prelepa crvena komoda. Elegantne “Kare“ crne i crvene vaze doprinose dekorativnosti prostorije, isto kao i jastuci s floralnim motivom na neutralnoj osnovi, ili jednobojni i efektni.
Duge i ležerne, bele zavese od pamuka propuštaju dosta svetlosti. U svedeni ambijent dnevnog boravka koji odiše mirom, apstraktna slika na zidu uvodi neophodnu dozu živosti.

U spavaćoj sobi, garderobu krije američki plakar preko celog zida. Ram kreveta još je jedan od detalja kojim se enterijer izdvaja od drugih: delo je beogradskog umetnika Nenada Maksimovića, a podseća na “pačvork“ različitih vrsta drveta i plute. Uska bela komoda i lampa pored kreveta su sav potreban dodatni nameštaj.

Kupatilo je prostrano, sa zidovima obloženim mat-belim, a podom led-sivim keramičkim pločicama. Parapet uz kadu i lavabo čini praktičnu, otvorenu policu.

U kuhinji, radna ploča od zida do zida, s dezenom drveta zebrano, povezuje u celinu elemente svetlih tonova, koji vizuelno uvećavaju prostoriju, a ovoj slici dodatnu draž daju simpatični detalji, poput table za pisanje poruka. Iz kuhinje se izlazi na malu terasu. Mnoštvo detalja i figurica, poput drvenih babuški, fotografija i staklenih posuda za sveće, daje celokupnom ambijentu neophodnu dozu topline. 

Tako je u celom stanu stvorena jedna lepa, skladna mešavina starog i novog, spoj različitih senzibiliteta, koji svojim šarmom može da učini harmoničnim život ljudi koji u njemu borave. A to je najvažnije.

Igor Vidović

Porodični stan u širem centru beograda postao je utočište za par koji uživa u neobično prijatnom ambijentu. Ostvaren je savršen sklad starog i novog, firmiranog i krajnje pristupačnog, te su tako ukućani, uz malu pomoć velikih prijatelja, obezbedili sebi oazu mira i harmonije.