Temperaturne oscilacije i promenjivo vreme, nekarakteristično za određena godišnja doba sve su češća pojava. Svedoci smo globalnog zagrevanja i sve većih ekoloških problema, a brojne svetske organizacije svakodnevno upozoravaju novim, alarmantnim statistikama. Svako od nas može doprineti tome da se ovaj negativni ciklus barem malo uspori. Eco-friendly entuzijasti složiće se da prvi i najvažniji korak započinje upravo u kuhinji.

NOVE IDEJE ZA ECO-FRIENDLY JESEN U KUHINJI

Kada govorimo o green konceptu prvo na šta pomislimo najčešće je plastika. Kako smanjiti njenu upotrebu u domaćinstvu i svakodnevnom životu, kako je reciklirati… No cela priča zapravo je vrlo široka i zahteva holistički pristup u kome treba dopreti do same srži. Sve više se podiže nivo svesti o tome šta unosimo u organizam i to ne samo hranom već i svime što dolazi u dodir s kožom. Tu se podrazumevaju razna sredstva za čišćenje i naravno, materijali koji su nam u svakodnevnom dodiru s kožom. Koža kao najveći ljudski organ kroz pore apsorbira sve iz naše okoline stoga je važno obratiti pažnju na to da kuhinju pretvorimo u siguran i ugodan prostor.

PRAKTIČNE ZAMENE

Tiganji za kuvanje unazad nekoliko godina doživeli su pravu evoluciju. Postali su sofisticirani, sigurni za korišćenje i estetski privlačni. Stare tiganje od teflona zamenili smo keramičkim. Osim što se hrana ne lepi za dno, lako se čiste i ne ispuštaju toksične tvari u hranu pri kuvanju na visokim temperaturama. Nešto što svakako vredi uraditi svakih nekoliko meseci je "pročešljati" kuhinjske police i elemente. Ako se spremate u taj pohod, odlično je vreme da organizujete police po najnovijem trendu kao iz časopisa o interijerima. Plastične posudice za čuvanje žitarica, riže i testenine zamenite staklenim. Šarmantne i lepe – divan su detalj kuhinjskom inventaru. U iduću nabavku ponesite platnenu vreću umesto da kupujete plastične, koje su u poslednjih nekoliko meseci postale najčešće viđeni modni dodatak na ulicama.

Sezona pečenja kolača tek dolazi, a ljubitelji mafina znaju da im je za omiljenu poslasticu osim dobrog recepta potreban i dobar kalup. Birajte onaj silikonski iz kojeg će mafini lako ispasti van, a ne morate koristiti papirne čašice koje su ionako mnogima dodatna gnjavaža. Jednokratne slamke zamenite višekratnim. Još jedan "krivac" kojeg se možete rešiti ako želite eco-friendly kuhinju su svakako daske za sečenje. Plastične se teško čiste, a u mikroporama zadržavaju se ostaci hrane koji su kasnije savršeno leglo za nastanak bakterija. One od bambusa idealna su alternativa, a na ovoj stranici pronašli smo i razne druge sitnice koje će vam poslužiti, a na blogu saznajte zašto je baš bambus toliko popularan.

Izvor: Journal.hr