Na samim vratima Istre smestila se Villa Covri (nekadašnja vlastelinska kuća) okružena čarobnim krajolikom, vinogradima i maslinama na uglu vinskih cesta koja nikoga neće ostaviti ravnodušnima. Iako smeštena u ruralnoj okolini ova vila pruža potpuni luksuz i veliku privatnost u mirnom i šarmantnom istarskom selu Kovri (Covri) između gradića Brtonigle (na 2 km) i Novigrada ( na 4 km).

Vila je dobila ime po istarskom mestu Kovri gde se i nalazi, na samo 4 km od najbliže plaže.

Nekada je to bila vlastelinska kuća sa prekrasnom istorijom i divnom pričom koju su sadašnji vlasnici pozivom starih vlasnika - porodice Covra zabeležili u medijima kao istorijski susret dve porodice. Porodica Covra prilikom svoje posete vili donela je na poklon stare predmete koje su uspeli poneti sa sobom 1945.godine kada su napustili kuću i pobegli u Italiju. Danas ti predmeti potpuno su se uklopili u vilu i daju onaj poseban šmek.

Početak gradnje nekadašnje vile započeo je još u 16.veku kada je porodica Kovrić (kasnije preimenovana u Covra) došla s ostrva Korčule i nastanila se na plodnoj crvenoj zemlji nekoliko kilometra od mora i od luke Karigador.

Vila se gradila i nadograđivala kroz vekove a današnji oblik dobila je 1801. godine i potpuno je obnovljena 2017. godine s najkvalitetnijim nameštajem, dizajnerskom rasvetom (Karman, Flos, Macrolux), godinama skupljanim antikvitetima iz Italije (Bolonja, Udine, Venecia) i kamenim zidovima (sve kamen od originalnih zidova dvorišnih kamenih ograda) ograđeno dvorište, kameni baladur sa balkonom s prekrasnim pogledom na more, mediteranski vrt na krovu kućice kraj bazena, bazen sa slanom vodom, sa svih soba prekrasan pogled na more, spoljna letnja kuhinja sa BBQ, terasa s pergolom...

Velika pažnja posvećena je baštini kuće i istarskog tradicionalnog stila.

Istovremeno, tu je i mešavina antike s modernim funkcionalizmom, pa je to moderan i praktičan prostor.

Zanimljivi detalji koje je dizajner Boris Ružić želeo da unese u ovaj istarksi dom te na svoj način spoji Istru sa onim malim daškom voljene mu Toskane, uspeo je na maloj kućici pored bazena gde je naručio u Toskani kod poznatih „artigianali“ da mu ručno, po starinski izrade tri komada bocchettone (na slici).

U renoviranju vile najviše se pazilo da sve bude izvorno i ekološki prihvatljivo, pa je tako upotrebljen sav kamen, stare erte koje su bile vremenski dotrajale iskorišćene su u dogradnji zidića, stare hrastove potporne grede su pofarbane i vraćene na staro mesto, parket je od slavonskog hrasta premazan uljem (nije se koristio lak), za bojanje zidova koristile su se samo ekološki prihvatljive boje, kamen oko bazena je iz istarskih kamenoloma te se koristio najkvalitetniji mramor.

U bazenu se ne koristi hlor, nego se za dezinfekciju koristi postupak elektrolize slane vode. Za dezinfekciju vode dodaje se so u tabletama.

Stare grede koje su vekovima uokvirale ovu lepu vilu takođe su obnovljene dok je stari kamen stavljen u novu funkciju. Za dekorisanje kuće upotrebljen je najkvalitetniji mramor iz istarskih kamenoloma. Unutrašnjost vile sastoji se od tri etaže, koje uspešno kombinuju tradicionalni istarski s modernim industrijskim stilom.

Pogledajte na sledećoj stranici kako izgleda unutrašnjost ove prelepe istarske vile:

PageBreak

Otvoreni koncept dnevnog boravka i trpezarije zajedno s potpuno opremljenom kuhinjom i WC-om nalaze se u prizemlju. Tri prostrane spavaće sobe, sve sa sopstvenim kupatilom nalaze se na prvom spratu, gdj iz jedne od spavaćih soba imate terasu iz koje možete pravo izaći u vrt.

Dve manje suite prostorije, takođe sa sopstvenim kupatilom, nalaze se na drugom spratu. 

Vila je okružena prekrasnim mediteranskim vrtom s lavandom, ruzmarinom i maslinama gde vas takođe čeka privatni bazen koji vas poziva da se opustite u ovoj prekrasnoj oazi. 

Inače ovaj projekat je dobio prestižnu nagradu Grandprix za najlepšu kuću za iznajmljivanje u Hrvatskoj - prema glasovima publike (Dom i dizajn magazin / Jutarnji list).

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/