Postoje dani kada jedva čekamo da se vratimo u svoju kuću i da se raskomotimo, da odložimo svoje stvari na vešalice ili komodu, da osetimo prijatnu atmosferu doma. I vaši gosti stiču prvi utisak na osnovu hodnika. 

Osvetljenje je bitna stavka prilikom uređenja svakog prostora. Hodnici često nemaju izvor prirodne svetlosti, ali možete to efikasno nadoknaditi dobro raspoređenom rasvetom. Ugradne svetiljke ili male nadgradne plafonske postavljene linijski su najbolje opcije za uske hodnike, jer ne zauzimaju mnogo prostora. Ako je prostor mali, dobro bi bilo da odaberete LED sijalice u nijansi dnevne bele ili toplo bele svetlosti. Ako je hodnik veći, dobro odabranim lusterom možete podići celokupan vizuelni utisak.

Ako imate prozore u hodniku, koristite lagane zavese ili rolo zavese kako biste postigli efekat modernog stila i izbegli prenatrpanost.

Kod odabira boja vodite računa da ćete svetlijim nijansama vizuelno proširiti male hodnike. Svako pravilo možete malo i da zaobiđete, pa tako iskažite svoju kreativnost. Određeni deo hodnika možete okrečiti u tamniju nijansu, kao kontrast, a ukoliko koristite baš tamne nijanse hodnik će delovati luksuznije. Jarke boje mogu delovati optimistično i razigrano. Vodite računa da uskladite boje sa nameštajem.

Tapetama možete svoj hodnik učiniti lepšim, a ako imaju neki upečatljiv print to može biti osnov dalje dekoracije. Perive tapete će biti praktične za održavanje.

Pored zidova, ne smemo zanemariti ni podove. Pločice sa teksturom drveta, koje su postale pravi hit, dobar su izbor jer se lakše održavaju, a to je veoma bitno za hodnike. Pločice velikih dimenzija sa uzorkom karara mermera odlične su za elegantne enterijere, ali tbog svoje svetle nijanse i bezvremenske šare dobro se uklapaju i u moderne.

Ako u hodniku želite laminat ili parket, povežite nijansu sa ostatkom nameštaja. Visokim lajsnama postići ćete chic efekat. Dodatno možete prekriti pod uskim tepisima ili krparama, koje se lako održavaju, a utopliće prostor.

Nameštaj u hodniku mora biti praktičan, ali istovremeno on može biti i lep. Uskladite boje i stil nameštaja sa ostalim nijansama i šarama u hodniku. Skladom elemenata postižete opuštajući ambijent.

Efektna stalak vešalica daće prostoru dinamičnost. Zidne vešalice mogu biti dobro rešenje u uskim hodnicima, ali imajte na umu da prenatrpane mogu dovesto do toga da ceo hodnik izgleda haotično i neuredno. U tom slučaju razmislite o tanjim plakarima u sklopu kojih imate i deo za vešanje jakni i kaputa. Plakari sa kliznim vratima u beloj boji mogu delovati neprimetno.

Ako prostor dozvoljava, komoda i klupica savršeno će upotpuniti hodnik.  Komoda je praktična za odlaganje sitnica ali i kapa, šalova torbi... Komoda ujedno može da bude i cipelarnik, da konačno pospremite sve svoje cipele. Kad svaka stvar ima svoje mesto lakše će vam biti da hodnik uvek bude čist i uredan.

Dodate li i neku klupicu ili tabure zaokružićete stilsku priču. Udoban okrugli tabure tapaciran u neku meku tkaninu savršen je kontrast plakaru jednostavnih linija, a poslužiće vam svaki put kada se obuvate ili želite da odložite nešto.

Ako je vaš hodnik manjih dimenzija i niste sigurni oko uklapanja plakara, čiviluka i cipelarnika, razmislite o nameštaju izrađenom po meri. To je najbolji način da efikasno iskoristite prostor i date mu notu posebnosti.

Hodnik na kraju možete dodatno ukrasiti stalkom za kišobrane, visokom vazom napunjenom cvećem, belim kamenjem ili grančicama saliksa koji je posebno efektan u jesenjem i zimskom periodu. Ako volite umetničke slike i fotografije možete na jedan zid postaviti svoju malu galeriju. Iznad fotografija postavite spot rasvetu koja će ih dodatno istaći. 

Izvor: Stil.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/