1. Ako je potkrovlje jako visoko, otvara vam se mogućnost da uredite prostor na dve etaže. U donjem delu neka budu prostori u kojima se najčešće susrećete i družite (npr. kuhinja, trpezarija), a na gornjoj etaži može biti kancelarija, kutak za odmor, spavaća soba...

2. Prostor će se činiti većim i prozračnijim ako i zidove i krovne kosine obojite u belo, ili u neku jako svetlu nijansu (npr. bež ili bledo žuto) ,a stepenice ostavite što otvorenijim.

3. Idealan nameštaj je onaj izrađen po meri, od velikih ugradnih ormara do pomoćnih ormarića čije linije prate kosine u prostoru. Takav nameštaj može postati gotovo nevidljiv ako je u istoj boji kao i okolni zidovi ili ga, naprotiv, možete istaći kontrastnom bojom u odnosu na zidove.

4. Ugradbene ormare možete pretvoriti u neobičan svetleći zid koji “isijava“ iznutra - vrata ormara neka budu od poluprozirnog materijala, a u ormar ugradite rasvetu.

5. Odlično rešenje je pokretni nameštaj na točkove, npr. niske police, stočići, komode koje možete odgurati pod kosine i potom ih lako izvući natrag.

6. S kliznim otvaranjem vrata i kliznim pregradnim zidovima dobićete više slobodnog prostora, koji će se ujedno čini “fluidnijim“.

PageBreak

7. U skučenim prostorima dobro je rešenje minimalističko kupatilo bez kade, s otvorenim tušem u kojem se voda sliva u podne odvode.

8. Iskoristite “nepravilnosti“ poput neobičnih niša i zakutaka – u njima možete držati potrepštine i knjige, ili ih lepo istaći dekoracijama.

9. U starim kućama dobićete poseban efekat ako zidove, ili samo deo zida, ostavite u originalnom izdanju: kamenu, opekama, “goloj“ žbuki... To može biti odlična protivteža modernom pokućstvu.

10. Za jedinstven retro ugođaj, kao glavni stilski akcent u prostoru, zadržite stare krovne grede u izvornoj boji drva. Ako vam se to čini “preteškom“ dekoracijom, obojite grede i celu okolnu krovnu konstrukciju u belo ili u neku vrlo svetlu nijansu. Tako ćete stvoriti mnogo “lakši“ ugođaj, a zadržati retro stil.

11. Zidove možete razigrati tapetama ili dekorativnim nalepnicama. Dovoljno je samo jedan zid obložiti tapetom, a ostale pustiti da “dišu“. Želite li tapetama da prekrijete sve zidove, pažljivo odaberite dezen da ne biste “zagušili“ prostor. Ekstravagantan ugođaj stvorićete ako tapetama obložite i krovne površine. Nalepnice pak najbolje dolaze do izražaja u jednostavnom okruženju: na jednobojnim zidovima ili nameštaju, ili kao ukrasi na stolariji, ogledalima...

12. Lebdeći ugođaj, a ujedno i odlične svetlosne efekte, postići ćete tako da u stepenice ili u pod ugradite (polu)prozirne staklene ploče (naravno, one koje podnose opterećenje hodanjem).

izvor: Zadovoljna.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/