U pitanju je kuća ispred koje je Versace ustreljen 1997. godine, a u kojoj je nekada na raskošnim zabavama gostio princezu Dianu i Madonnu, između ostalih. Trospratna vila je zapravo luksuzna privatna oaza u srcu South Beacha, koja je dugo predstavljala jednu od najskupljih nekretnina na tržištu dok nije pretvorena u boutique hotel.

Evo nekih interesantnih činjenica o nekadašnjem domu legendarnog Giannia:

1. Veličine 2.137 metara kvadratnih, vila ima 10 spavaćih soba, 11 kupatila i pet metara kvadratnih veliki bazen sa mozaikom na dnu, oivičen 24-karatnim zlatom.

2. U pitanju je jednina privatna rezidencija u tom vrlo popularnom području.

3. Versace je kupio kuću izgrađenu 1930. godine, davne 1992. po ceni od 2,9 miliona dolara, kao i art deco hotel, The Revere, koji se nalazio odmah pored, za 4 miliona dolara, u nameri da od oba imanja napravi svoj mini raj na Zemlji.

4. Zaštitnici spomenika kulture borili su se za očuvanje hotela Revere, koji je izgrađen 1950. godine. To je bio prvi hotel koji je imao klima uređaj, ali i prva art deco građevina koja je porušena kada se zahutako razvoj South Beach-a.

5. Versace je potrošio 33 miliona dolara na renoviranje, a onda organizova niz glamuroznih žurki useljenja.

6. Dve godine posle Giannieve smrti, vila je kupljena za 19 miliona dolara, bez nameštaja. Novi vlasnik  Peter Loftin takođe je kupio i deo nameštaja koji je ostao u kući.

7. Bazen je navodno, po Versaceovoj želji, napravljen u Italiji, a onda podeljen na delove i tako poslat u SAD, gde ga je tim od 75 osoba ponovo sastavio.

8. Kuća sadrži više od 100 miliona italijanskih pločica, a jedan od mozaika je podelio dizajn sa ešarpom iz Giannieve South Beach kolekcije.

9. Casa Casuarina izgrađena je po uzoru na Alcazar de Colon, palatu smeštenu u Santo Domingu koju je podigao sin Kristofera Kolumba.

PageBreak

10. Versace je otkupio statute koje stoje pored bazena od francuskog dvorca iz 16. veka.

11. Kružni mozaik na podu pored bazena navodno sadrži šifrovanu poruku.

12. Jedna od spavaćih soba, pod imenom Papagajev apartman, posebno je dizajnirana za Giannijevu nećaku Allegru, koja je navodno bila opsednuta pticama.

13. Apartman u kome je Madonna volela da odseda dizajniran je za Donatellu. U njemu se nalazi jedina kada u kući, jer Versaceova sestra navodno nije volela tuš kabine.

14. U kući se nalazi mermerni toalet vredan 10.000 dolara, a u pitanju je jedan od samo tri slična koja postoje u svetu. Instalirao ga je prethodni vlasnik, Loftin.

15. Bruce Weber je fotografisao Versaceovu kuću za Vogue 1993. godine. „Razmere i veličanstvenost kuće bili su gotovo komični“, prisećao se urednih Hamisk Bowles.

16. Versace je jednom prilikom ispričao za Time magazin svoje snove o vili u Majamiju: „Za čitanje Prousta, imam kuću na jezeru Komo. Ovde u Majamiju, ne želim još jedan manastir u kome ću živeti. Želim mesto na kome ću čitati Trumana Capotea.“
Gianni je zapošljavao bibliotekara koji je radio puno radno vreme na organizovanju njegovih pet biblioteka.

17. „Majami je mesto na kome možete biti ono što jeste, bez trčanja; Znate, u Milanu morate da trčite svaki dan. Majami je kul“, rekao je Versace u jednom TV intervjuu. „Jednostavan, predivan, vreme je fantastično; zaista ne morate nigde da žurite. Probudim se  i radim. Vrlo sam spokojan ovde.“

18. Pred ulazom u vilu, 15. jula 1997. godine, tačno u 9h ujutru, lančani ubica Andrew Cunanan upucao je Versacea u potiljak, dok se dizajner vraćao kući posle kupovine magazinu obližnjoj kafe-prodavnici.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/