Remek-delo arhitekture: Teatar koji je pretvoren u najlepšu knjižaru na svetu

foto: Profimedia

Sto godina staro pozorište zadržalo je u potpunosti svoj autentičan i nadasve veličanstven izgled te postalo nesvakidašnji knjiški raj!

Jedna od obaveznih stanica na obilasku Buenos Ajresa jeste i knjižara El Ateneo Grand Splendid u kvartu Barrio Norte. Ukoliko još i pada kiša u prestonici Argentine, ovo je idealna destinacija da se provede ceo jedan dan uz druženje s dobrom knjigom, kortadom (čuvenom produženom kafom s mlekom) i impresivnim enterijerom koji su još pre sto godina osmislili arhitekti Pero i Torres Armengol.

Originalna zgrada u maju 1919. godine otvorena je kao teatar Gran Splendid. Kao i sva arhitektura iz tog doba, i enterijer ovog prostora bio je ukrašen bogatim, klasičnim detaljima kao što su freske na tavanici, koju je oslikao argentinsko-italijanski umetnik Nazareno Orlandi, ili karijatide (stubovi rađeni u antičko-grčkom stilu) koje je izvajao Troiano Troiani. 

Iako je kulturni život u prestonici Argentine veoma bogat, čemu svedoči i pozorištima krcata avenija Korijentes, koju često nazivaju i Brodvejom Buenos Airesa, ovaj nesvakidašnji teatar prvo je pretvoren u bioskop, a potom, 2000. godine, u knjižaru.

Transformacija originalnog pozorišta u knjižaru urađena je po projektu arhitekte Fernanda Manzonea. Projekat je podrazumevao da sedišta na parteru zamene policama za knjige dok su poneke stolice u ložama ostavljene, te se tu često mogu videti posetioci koji listaju knjige.

A post shared by Casey (@casey_toronto) on Nov 30, 2017 at 2:45pm PST

Nezaobilazni element svakog pozorišta jeste i ogromna originalna crvena zavesa iz teatra Gran Splendid.

Arhitekta je rešio da zadrži ovaj karakteristični detalj ali iza njega više nisu daske koje život znače, već kafić u kojem možete na miru čitati knjigu i piti kafu s medialunama (argentinskom vrstom kroasana).

A post shared by Libri da leggere (@ig_libri) on Dec 2, 2017 at 3:29am PST

Pošto je originalna zgrada imala i podrum, on je pridružen knjižari tako što je napravljen kružni otvor u nekadašnjem parteru. Vertikalna komunikacija izvedena je pokretnim stepenicama, koji je jedini moderan element u celom prostoru. Na donjem nivou sada se mogu pronaći igračke i knjige za decu.

A post shared by YORMAN OCHOA (@yorman8a) on Dec 6, 2017 at 6:27am PST

Knjižara El Ateneo Grand Splendid nalazi se u aveniji Santa Fe 1860 u glavnom gradu Argentine.

A post shared by dorothy (@sheatliberty) on Nov 26, 2017 at 6:54pm PST

A post shared by Ivan Lazzari (@laivphoto) on Dec 7, 2017 at 10:27am PST

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...