Francuzi predstavljaju sinonim za stil, a kada je reč o enterijerima, oni su ovladali fantastičnom tehnikom spajanja klasičnih i savremenih detalja. Pa, u čemu se krije tajna i kako oni nikada ne greše?

Možda je ključ za postizanje savršenog izgleda ležernost i opuštenost, po kojoj su oni poznati. Čuveni francuski dizajner enterijera Jean – Louis Deniot objasnio je da pored tipičnog pravila kako treba da se kombinuju stvari, od ključne važnosti je da se opustite i da se ne plašite da će nešto poći po zlu.

Kada je u pitanju dekorisanje enterijera, ovaj dizajner voli da koristi razne predmete koji dolaze sa različitih mesta i imaju krajnje drugačiji stil. 

Upravo ta sloboda i eksperimentisanje stilovima, bojama i formama je ono što Francuze stavlja na vrh pijadestola, kada je dizajn u pitanju. Zato smo rešili da vam damo instrukcije koje će vam pomoći da stilizujete vaš dom na pariski način.

Postignite šik izgled koristeći neutralnu paletu boja 

Jednostavna paleta boja će vašem prostoru pružiti balans. Uparite komplementarne boje koje zajedno predstavljaju opozit belom zidu, tako da nijedna boja ne odskače od ostatka i čini prirodnu celinu. Prema rečima francuskog dizajnera enterijera Roberta Counturiera, jednostavna paleta u kojoj sve boje savršeno funkcionišu jedna s drugom je najbolja za kombinovanje i dekorisanje u domu. U momentu kada uđete u kuću nećete mnogo razmišljati, jer ćete istog trenutka osetiti mir i prijatnu energiju kojom odiše vaš svetao i jednostavan prostor. Najbolja kombinacija ukoliko imate beo zid je smeđa - plava- siva - vanila. 

Foto: Instagram / myinterior

Fokusirajte se na stilski nameštaj

Francuska odiše istorijom. Šetnja ulicama Pariza će vas transportovati nazad u prošlost - od arhitekture do muzeja, zbog čega Francuzi vole da imaju i delić istorije u svom domu. To je suštinski detalj koji primetite kad uđete u neki pariski dom: savršena kombinacija modernih elemenata sa stilskim nameštajem, među kojima je minimum jedan element onaj koji je decenijama u porodici. Penthausi u Parizu su najbolji primer za to jer poseduju nameštaj koji je pripadao aristokratskim precima, visoke plafone i luksuzne moderne detalje u vidu podne rasvete, otmenih tepiha i kristalnih vazi.

Spojite klasičnu i savremenu epohu

Kako biste postigli chic enterijer koji odoleva vremenu i aktuelnim trendovima, napravite kutak koji će imati posebnu notu elegancije i savremenog dizajna. Renomirani međunarodni arhitekta i francuski dizajner enterijera Robert Couturier savladao je veštunu spajanja epoha: komodu iz perioda Louis XVI-a bi iskombinovao sa lampom iz 60-ih. U svojoj knjizi Designing Raradises, Robert naglašava koliko je važno da dom stimuliše svih pet čula, od dodirnih elemenata koji se odnose na strukturu i površinu predmeta do vizuelne prezentacije objekata.  

Odaberite umetničke predmete koji će prostoru pružiti zabavnu i plemenitu notu 

Francuzima je veoma bitno da u svom domu poseduju elemente zabave, tako da prilikom dekorisanja prostora, oni pažljivo biraju umetničke komade koji će im pružiti prijatan i vedar duh u domu. Velike apstraktne slike, crno- bele fotografije, skice ili dečje ilustracije koje će izbalansirati enterijer - kabast nameštaj i razne vrste stilova. Robert Couturier je izjavio da prisustvo umetnosti zaista može da oplemeni jedan enterijer i mi se zaista slažemo sa njim u potpunosti.

Foto: Instagram / myinterior

Obogatite prostor zanimljivim i jedinstvenim predmetima

Pariz je poznat po svojim buvljacima koji su puni dekorativnih predmeta, nameštajem, slikama, nakitom, skulpturama, ogledalima, antikvitetima, posuđem i drugim lepim stvarima. Ovi skriveni dragulji su odlični za ukrašavanje doma jer vašem enterijeru mogu da pruže duh Pariza.

Kombinujte grube i glatke strukture

Kada je u pitanju stilizovanje doma na francuski način, važno je da shvatite da se sva tajna krije u kombinovanju nameštaja sa umetničkim predmetima, na nove i uvek drugačije načine. Poznati francuski dizajner enterijera Jacques Grange se pri dekorisanju soba, vodi filozofijom- "spojiti nešto veoma grubo sa nečim veoma glatkim, mekim". Grupišući delove nameštaja sa umetničkim predmetima različitih tekstura na sasvim nove načine, uspećete da kreirate intrigantan prostor u kojem dominira raznolikost. "Volim kada se nalazim u prostorijama drugih ljudi, ali ne osećam da u njoj vladaju pravila". rekao je Curbed.

Za romantičan kutak birajte detalje i predmete u ružičastim tonovima

Domovi u Parizu, najromantičnijem gradu na svetu, su poznati po neobičnom stilu enterijera koji su prijatni i veoma bajkoviti. Kako se to postiže? Stilski nameštaj pozlaćen bronzom ili gvožđem je polazna osnova. Uz takve komade nameštaja, dodajte ružičaste detalje - ukrase ili manje predmete koji će oživeti vaš dom i pružiti mu dozu romantike.

Foto: Instagram / interior_desgin_paris

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija