"Ja sam Francuz. Parižanin." - izjavio je odmah na startu jedan od najpopularnijih i najboljih arhitekata današnjice, Joseph Dirand prilikom razgovora sa novinarima Njujork Tajmsa koje je ugostio u svom prelepom, elegantnom pariskom apartmanu, jasno aludirajući na stil kom je veran.

Joseph, inače sin Jacquesa Diranda, legendarnog fotografa enterijera smatra se jednim od najboljih arhitekata današnjice. Dirand je karijeru izgradio vešto uređujući enterijere koji su najčešće okarakterisani kao savršena simboza pariskog stila i minimalizma.

U njegovim rukama, minimalizam je nalik platnu po kom Joseph slika prelepe portrete uz pomoć esencijalnih, osnovnih komada poput parketa ili bronzanih starinskih ručki na vratima.   

Iako je tokom godine itekako zaposlen, Dirand (40) je stigao da kompletno renovira svoj pariski apartman u kome živi sa devojkom i dve ćerkice. Osnovna ideja je bila da osmisli dom koji će refektovati njegov način života — masivnu i praktičnu dnevnu sobu u kojoj će moći da ugošćava veliki broj prijatelja i priređuje koktele i sedeljke, nekoliko spavaćih soba koje će omogućiti njegovoj porodici da ima privatnost koja je jednoj četvoročlanoj porodici potrebna.

“Jedne nedelje živimo kao roditelji, druge kao tinejdžeri. Prilikom uređenja nisam uopšte razmišljao o dizajnu jer više ne marim za stil, u neku ruku čak ga ne podnosim. Danas se uređenje vodi oko života, kompromisa i udobosti."

Za potrebe uređenja, Dirand je radio sa najboljim majstorima iz Francuske fokusirajući se na svaki detalja.

“Nisam želeo da moj dom ljudi asociraju sa Haussmann, francuskim baronom koji je oblikovao izgled većine pariskih zgrada u 19. veku. Zato sam se okrenuo italijanskim enterijerima iz 17. veka kada je bio aktuelan marmorino, dekorativni efekat mramornih zidova koji je krasio većinu rimskih palata i vila. Volim da koristim materijale koji krajnjem rezultatu daju taj sirov, neperfektan izgled. A opet volim da sve bude minimalistično pa tako knjige, flaše, čaše, činije i vaze stoje mahom u nišama koje su minimalno duboko."   

U stanu dominira bela boja koja je celom prostoru dala još dodatni osećaj prostornosti, lakoće i praktičnosti. Nameštaj je takođe simple, minimalističan u nekako u stilu 70-ih, sve sa niskim foteljama i udobnim, četvrtastim sofama. Druge boje su korišćene za akcente: crvena u vidu keramičke činije, zelena u vidu mebla sa foteljama, plava tek kao delić na akvarelu.