Kada je pronašao ovu kuću na plaži, bračni par Sperber i njihovo troje dece (bliznakinje i sin) već su bili u procesu opremanja jedne manje vile u Malibuu. Ipak, već na prvi pogled bilo im je jasno da dvostruka parcela, kao i sama kuća, imaju sve što su oduvek tražili: dovoljno zemlje da na njoj naprave čaroban vrt, bazen i veliki prostor za goste na otvorenom. Ovoj porodici to je posebno važno budući da se radi o vlasnicima jedne od najvećih kompanija za pejzažnu arhitekturu na svetu. 

Sperberovi su na prvom projektu već angažovali Martyna Lawrencea Bullarda, možda najpoznatijeg dizajnera enterijera za zvezde, koji je sa jednog zadatka na drugi prešao sa velikim entuzijazmom.  

Uz Bullardovu pomoć, kuća je kompletno renovirana. Veći deo zidova porušen je da bi se promenio raspored prostorija. Obični prozori ustupili su mesto predimenzioniranim metalnim okvirima, a pod koji je bio popločan, sada je obložen belim hrastom u svetlosivim tonovima. Na ostalim površinama kombinovani su krečnjak i mermer. Najtradicionalniji izgled ima dnevna soba: obložena je hrastovinom dok njeno centralno mesto zauzima kamin iz XVIII veka. 

Arhitekta koji je radio na projektu, dodao je gostinske sobe, teretanu, spa i još jedan neformalni dnevni boravak. Sve to doprinelo je opuštenoj i neusiljenoj atmosferi kojom prostor odiše uprkos svojoj  impozantnoj veličini. Sofe, fotelje i drugi nameštaj za sedenje meki su i udobni. Budući da Bullard sa jednakom strašću pretražuje i pariske buvljake i ekskluzivne aukcijske kuće u Londonu, komadi su nabavljani svuda po svetu. U skladu sa senzibilitetom novih vlasnika, oni antikvarni stoje tik uz moderne koji datiraju iz sredine prošlog veka. 

Mnogi komadi za ovaj projekat napravljeni su po porudžbini. Ovo se posebno odnosi na nameštaj u vrtu i pored bazena. Bullard je poznat po svojoj liniji tekstila za enterijer, pa su zidovi trpezarije obloženi batik tkaninom sa njegovim potpisom. Njom je postignuta savršena ravnoteža duha opuštene kuće na plaži i elegancije. Većina korišćenih tkanina je prirodna, poput pamuka i lana. Ceo jedan zid prekriven je jutom dok su u svim sobama postavljeni mali tepisi sa afričkim motivima, rađeni po porudžbini. 

Uređenje dečijih soba bilo je posebna avantura. Dizajner, kome su klijenti uvek na prvom mestu, nevezano za to koliko godina imaju, prvo je razgovarao sa devojčicama i dečakom o tome kako zamišljaju svoje sobe iz snova.

Bliznakinje su se opredelile za vesele boje poput jarkoružičaste, nekoliko nijansi ljubičaste i svetlucave disko kugle. Najmlađi član porodice Sperber otkrio je dizajneru svoju ljubav prema surfovanju na Havajima i tako je nastala soba oslikana surferskim scenama i sa nameštajem od drveta koji je voda nanela na obalu. 

Krajnji rezultat?

Prelep porodični dom koji nije samo kuća na plaži već i oaza u kojoj se živi na otvorenom. Veličanstvena vegetacija i po meri rađen nameštaj za eksterijer, posebna kuhinja u dvorištu i mnogobrojni prostori za ručavanje i odmor u kojima se stalno oseća neposredna blizina vode, daju celom imanju neusiljenu, gotovo tropsku, atmosferu.  

Najveća prednost kuća na ovoj lokaciji jeste to što njihovi stanari sve svoje maštarije zaista mogu da pretvore u stvarnost. Ovaj projekat je san koji je postao java. U Malibu stilu!

Tekst: Manda Javorina

Dizajner Martyn Lawrence Bullard primenio je sve svoje umeće kako bi stvorio dom iz snova za porodicu koja zna da uživa u životu na otvorenom. Elle vas vodi u obilazak...