Kako se smestiti u stan od 20 kvadratnih metara i to tako da u njemu možete da radite, spavate, kuvate ali i da primate društvo na večeru?

Američki Institut za tehnologiju iz Masačusetsa (MIT) radi na projektu "CityHome" koji bi mogao da udvostruči ili čak utrostruči koristan prostor u stanu.

MIT-jeovo rešenje sastoji se u tome da se svi neophodni delovi u stanu, među kojima su krevet, TV-set, stolovi, kuhinja, spakuju u jedan element. I to u element u obliku zida koji se može klizati po šinama.

Da sve bude još spektakularnije u okviru uređaja "CityHome" naći ćete mehanizam uz pomoć kojeg možete da otvarate i pomerate nameštaj, fizička snaga nije potrebna za pomeranje elemenata. Kontrolni sistem povezan je s internim motorima koji automatski pomeraju elemente. Odabir elemenata koji će se pokrenuti vrši se gestikulacijom. Jednim pokretom ruke možete, na primer, izvući krevet iz zida ili radni sto koji takođe služi i kao trpezarijsko sto za šest osoba. Senzor na dodir može da pokrene celokupan zid i poveća prostor u dnevnom boravku ili obrnuto, u kupatilu s WC-om i tuš-kabinom.

Verujemo da bi cena ovako revolucionarnog izuma bila tolika da se za taj novac može obezbediti i istinsko povećanje životnog prostora, ali čini nam se da ipak vredi pogledati ovaj video. Ideje su korisne i mogu praktično da posluže čak i bez daljinskih rešenja za pomeranje elemenata.

Da je to stvarno moguće kao i da se ovim elementima može kontrolisati putem dodira ili glasa govori video-snimak koji možete videti u nastavku: