Saturn je poznat kao najveći mudrac i najzahtevniji učitelj u čitavom planetarnom sazvežđu. Ova planeta predstavlja vreme, disciplinu, sigurnost i trezvenost i u ovom trenutku upravo to traži i od vas. Naime, na svakih 29 i po godina ova planeta napravi pun krug oko Sunca, pozicionirajući se direktno na mesto gde je bila u trenutku vašeg rođenja.

Poput nekog duhovnog učitelja, Saturn povlači tepih ispod vaših nogu i razmrdava do tada uljuljakni svet, terajući vas da stavite prst na čelo i razmislite o svakoj dosadašnjoj odluci koju ste doneli i postupku koji ste načinili.

Preispitivanje i razmišljanje o tome da li ste do sada živeli zaista kako ste želeli, da li je sve što ste uradili bilo vredno truda ili je možda došlo doba da se konačno trgnete i potrudite svojski, samo su neke od dubokih i ozbiljnih tema koje će preokupirati sve one koji ove godine pune 30.

Naravno, ovo je svakako životni period u kome većina nas generalno razmišlja o ovakvim temama, bez obzira na to kako planete utiču na nas.

To su godine kada se razmišlja o eventualnom zasnivanju porodice ili se odlučuje na taj korak, fokusira se na karijeru ili se generalno opredeljujemo da stvari stavi na svoje mesto, ali ono što svi budući tridesetogodišnjaci treba da znaju jeste to da je Saturn tu da ih uhvati za okovratnik i protrese, a u odnosu na to kom znaku pripadaju to će uraditi vidljivo, sa zadrškom ili bez nje.

Najveći uticaj osetiće  Jarčevi, Vodolije i Vage, znaci u kojima je uticaj ove planete naglašen, a najmanje Rakovi, Lavovi i Ovnovi.

Da li ja zaista volim svoj posao? Da li postižem najviše što mogu? Da li imam zapravo išta zajedničko sa svojim prijateljima? Da li je vreme da zasnujem porodicu? Možda bi trebalo da se preselim u inostranstvo? Da li treba da stavim tačku na ovu vezu?

Ovo su samo neka od ozbiljnih pitanja koje će moriti sve tridesetogodišnjake koji će proživljavati specifičnu krizu identiteta, a kao što je navedeno, ovaj osećaj će utoliko biti jači (ili slabiji) u odnosu na to koliko je uticaj Saturna u njihovom znaku prisutan.

Na ovaj period ne treba gledati sa strahom, već sa zrelom ozbiljnošću i smirenošću, koja će vam pomoći da donesete pravu odluku.

Na greškama se uči i upravo je to ono lekcija koju Saturan pokušava da vam da, kako da priglite svoje pogrešne korake iz prošlosti i izvučete najbolje iz njih. Kako da budete mudriji i snažniji u periodu u kome se to očekuje od vas.

Saturn nema nameru da vas slomi, ali možete biti sigurni da će izgledati kao da upravo to pokušava da uradi i to svojski! Iz tih mučnih preispitivanja, kolebanja, ali i nesuglasica i iscrpljujućih rasprava u vezi ili nepravednih situacija na poslu, možete možda izaći kao gubitnik, ali onda je to upravo ono što je i trebalo da se dogodi.

Ako vas je mučilo, ako je pucalo i pucalo i na kraju je puklo i zatvorli ste to poglavlje, onda nije bilo suđeno, sa razlogom.

I vi ćete zaista shvatiti da je tako zaista i bilo najbolje po vas i da ste naučili mnogo.

Saturn je težak učitelj, ali njegove lekcije se pamte zauvek i to je upravo i  njegov cilj, da vas učini mudrijima za vaše dobro. Da ove lekcije nikada ne zaboravite.

Sa druge, one neastrološke strane, činjenica je da je u ovom periodu ženama možda ipak teže, jer to što pune 30 u današnjem društvu i dalje je vrlo važna brojka koja podrazumeva ostvarenost, naročito onu na polju majčinstva, jer ni nauka nije na strani žena kada se približe ovom nemilosrdnom broju - biološki sat otkucava sve glasnije, sve brže.

Očekivanja su veća nego ikada, a Saturn je tu da čitavu situaciju dodatno oteža i stavlja vas na muke samopreispitivanja koje vas lagano dovode u stanje apatije.

I koliko god bilo mučno, to je upravo ono što bi i trebalo da se dešava i što bi trebalo da preživite baš sada!

Ne pokušavajte da pobegnete od "velikih" misli koje vas okupiraju iznova i iznova, nemojte da bežite od odluka koje neminovno već neko vreme morate da donesete, imajte odvažnosti da pogledate istini u oči i suočite se sa svojim demonima koji vas proganjaju, a koje već izvesno vreme uspešno izbegavate.

Ne tražite jeftin provod i laku zabavu da biste skrenuli misli. One će se vratiti i opeći vas, mnogo više no prvi put kada su se pojavile.

Preispitajte se, donesite odluku, okrenite novu stranu, presecite! 

Saturn je tu da vam pomogne da budete hrabriji, da se osmelite i da kasnije ne zažalite, već da čestitate sebi na hrabrosti. Ako je neki trenutak odgovarajuć da se stvari promene jednom za svagda, to je onda ovaj.

Možda je teško, ali možete biti sigurni da odluke koje sada doneste neće biti one koje će se kasnije vratiti da vas ujedu za srce, već one zbog kojih ćete sebi zahvaliti na ozbiljnosti i zrelosti koje ste u tom trenutku imali.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/