Hladnoća u vazduhu, toplina u srcu. Ove zime, ugrejte ruke šoljom toplog čaja ili kuvanog vina sa cimetom, jer ništa ne donosi praznično raspoloženje više nego adventi - božićni sajmovi širom sveta. Svake godine, trgovci širom sveta okupljaju se kako bi prodavali ukrase, poslastice i mnoge druge praznične suvenire za lokalno stanovništvo i turiste. Akcenat je na hand-made proizvodima kojima je nemoguće odoleti, dok sasvim relaksirano i razigrano koračamo i istražujemo neke od najlepših evropskih gradova.

Određeni božični sajmovi već su nam dobro poznati, a u nastavku su navedeni oni koje bismo želeli da posetimo ove zime. Neki su nam veoma blizu i do njih možete lako doći automobilom, dok je za druge možda potrebna avionska karta. 

Odlučite se da ove zime posetite neku od ovih pet adventskih lokacija, nemoguće je pogrešiti!

BEČ

Ovaj advent datira još od 1200. godine (ako možete poverovati?), što bečki božićni market čini jednim od najtradicionalnijih.  Prošetajte zadivljujućom lokacijom ispred gradske kuće koja je krajem godine presvučena u božićno ruho, grickajte medenjake i pronađite suvenir koji će vas podsećati na ovo putovanje. Advent se otvara krajem novembra i traje sve do Božića.

Najlepši adventi u Evropi koje treba posetiti za zimu 2023
Franz Perc / Alamy / Alamy / Profimedia 

COLMAR

Smeštene u samom srcu istorijskog centra grada, Colmarovih šest božićnih pijaca zrače toplinom i jedinstvenom atmosferom zahvaljujući kojoj ćete otići sa nesvakidašnjim prazničnim iskustvom. Svaki market nosi posebnu temu, a čarolija Božića koja se ovde gotovo može opipati, oduševiće sve posetioce. Ipak, pripremite se na gužvu, jer je Colmarov advent jedan od posećenijih u Evropi.

Najlepši adventi u Evropi koje treba posetiti za zimu 2023
SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia 

ZAGREB

Zagrebački advent s razlogom se smatra jednim od najboljih božićnih sajmova u Evropi. Uživajte u brojnim atrakcijama: klizanju na ledu, live muzičkim predstavama i pop-up barovima. Mirisi cimeta i lokalnih delicija šire se centrom grada, a poseban ambijent daju fasade istorijskih zgrada iz doba secesije. 

Najlepši adventi u Evropi koje treba posetiti za zimu 2023
Emica Elvedji / Pixel Media / Profimedia 

BUDIMPEŠTA

Božićni sajam i zimski festival u Budimpešti možda su i nepravedno zapostavljeni među putnicima iz regiona. Ovaj Advent je takođe jedan od starijih u Evropi. Naš omiljeni trenutak je kada se fasada živopisnog kafea Gerbeaud pretvara u džinovski adventski kalendar, a posetioci mogu da uživaju u svetlosnim predstavama, narodnim igrama...

Najlepši adventi u Evropi koje treba posetiti za zimu 2023
Laszlo Szirtesi / Alamy / Alamy / Profimedia 

BERLIN

U Berlinu se svake godine organizuje veći broj božićnih marketa, ali VeihnachtsZauber na Gendarmenmarktu se smatra jednim od najboljih. Advent je otvoren od kraja novembra do Nove godine, a mi nećemo propustiti da uživamo u hand-madebožićnim ukrasima i gurmanskim specijalitetima poput wurst kobasica o kojima su poznati.

Najlepši adventi u Evropi koje treba posetiti za zimu 2023
Jörg Carstensen / AFP / Profimedia