Mandela je preminuo od infekcije plućnog krila zbog koje je bio hospitalizovan tri meseca početkom godine. Svet se oprostio od čoveka koji je proveo punih 27 godina u zatvoru držeći se čvrsto svojih uverenja.  

Nakon izlaska iz zatvora (1990), Nelson Mendela se borio protiv rasističkog režima koji je razdvajao belce od crnaca, poznatijeg kao apartheid. "Kada sam izašao iz zatvora ka vratima svoje slobode, znao sam da ću, ukoliko ne ostavim tamo svoju gorčinu i mržnju, i dalje biti u zatvoru."

Mandela je četiri godine nakon izlaska iz zatvora postao prvi crni predsednik Južnoafričke republike, a nakon što mu se mandat završio, posvetio je svoje vreme borbi za ljudska prava. Ono što ga je izdvojio u masi je njegova sposobnost da oprosti ali i da se konstantno bori za osnovna ljudska prava.

Izrazi saučešća pristizali su sa svih delova sveta, a veliki broj ljudi okupio se ispred njegovog bivšeg doma Soweto, u kojem je živeo tokom četrdesetih i pedesetih godina 21. veka, pevajući pesmu o slobodi Nkos Sikelei iAfrika.

Manekenka iz Južnoafričke republike, Candice Swanepoel napisala je na svom Instagramu: “Počivaj u miru madida. Molim se da tvoja prekrasna duša nastavi da bdi nad nama i drži nas ujedinjene za slobodnu Južnoafričku republiku.“