Da li ste čuli za „doktore klovnove“? Oni su posebna vrsta medicinskih profesionalaca čija je terapija utemeljena na smehu, igri i ljubavi. Njihov cilj je da donesu radost, osmeh i olakšanje malim pacijentima, posebno onima koji se bore sa ozbiljnim bolestima. U tome i uspevaju. Osim dobrog raspoloženja i smeha koji ima moćno terapeutsko dejstvo, doktori klovnovi takođe nude emocionalnu podršku pacijentima i njihovim porodicama. Njihovo prisustvo može umanjiti osećaj usamljenosti koji deca često osećaju dok su u bolnici.

Jedna takva organizacija osnovana je u Srbiji pre više od dve decenije, a njoj pripada i Tijana Momčilović, koja je i gošća nove epizode podkasta „Biti žena“.

„Zapravo je naš posao jako kompleksan i mi moramo da vodimo računa kako razgovaramo sa detetom: Jedna reč može da ga povredi, naročito dete koje je odvojeno od svoje kuće, porodice, spava u nekoj prostoriji koja njemu nije dom.“, rekla je na početku Tijana.

„Nama je cilj da detetu damo prostor i moć da može nešto samo da odluči i da ubacimo dobro raspoloženje. Želimo da im pokažemo da je doktor osoba sa kojom se priča i može da se i smeje i kaže svoje mišljenje. Ako nekom nisam zabavna i to je u redu. Ako sam barem jednom detetu bila zabavna, moj dan je imao svrhu i cilj. – istakla je Tijana.

Kako je moguće da tako dugo rade ovaj posao koji je izuzetno emocionalno zahtevan, pitaju se mnogi, a Tijana ističe sledeće: „Ne bih volela nikad u životu da oguglam. Ljudi misle da jesmo, jer radimo ovo već 20 godina, ali meni je isto teško bilo i onda i danas – iskrena je Tijana.

Kaže da joj je teško da izdvoji najlepšu uspomenu i najteži trenutak, i da je celokupnih 20 godina najlepša uspomena i da je bilo raznih susreta kroz koje su i doktori klovnovi naučili mnogo od dece.

- Dogodilo mi se jednom da su me izbacili iz trpezarije dok su deca ručala, sa rečenicom:“Ako si gladna, idi kući, pa skuvaj sebi da jedeš!“. Otišla sam kući plačući. Kad je neka teška zdravstvena situacija sa detetom, ja se ne šalim. Dešavalo mi se da uđem u sobu gde je situacija krajnje ozbiljna i ja se tu ne šalim. Kad je teška situacija, ne pravim sprdnju, nego sam tu, da dam ruku, tu sam za energiju, a ako smetam, ja ću da odem. Kad izađem iz takve sobe, jako je teško, ali za klovna nema mesta za plakanje, ja onda uhvatim vazduh, jer mi je potrebno za srce i dušu. Onda kažem sebi: „Brzo u drugu sobu, jer je tamo neko drugi kome sam potrebna!“  Tamo je neko dete koje ne zna šta se meni dogodilo u prethodnoj sobi i ja
za njega moram da budem čila i vesela. Ja tu moram da budem 100 %.

Skeniranjem (slikanjem) kamerom telefona ovog QR koda stižete do pete epizode podkasta "Biti žena" koja je dostupna od 19.00.

qrcode.69379733 (1) (1).jpg
Promo 

Podkast realizuje WMG sa nemačkom fondacijom Konrad Adenauer i holandskom fonadacijom Eduardo Frei.