Tokom jedne noći, ljubiteljima savremene umetnosti predstaviće se konsekutivnim nizom peformansa više istaknutih umetnika iz Hrvatske i Srbije. Posetioci će biti u prilici da uživaju u intervencijama i kreacijama iz domena izvođačkih umetnosti, i to u prostoru čitavog Doma omladine – salama i holovima. Noć performansa je inovativna forma koja s jedne strane parafrazira formu Noći muzeja ili Noći reklamoždera, a s druge strane podseća na jednu veliku žurku. Ovaj program, na koji će ulaz biti besplatan, realizuje se u saradnji sa zagrebačkim festivalom Perforacije, koji je prvi na našim prostorima pokrenuo ovakvu vrstu dešavanja.

U Noći performansa učestvovaće hrvatski umetnici Željko Zorica, Vlasta Delimar, Milan Božić i Siniša Labrović. Iz Srbije će nastupiti umetnički par Ljiljana Tasić i Dušan Broćić, kao i Biljana Kosmogina.

Željko Zorica izvešće performans Digitalizacija spomeničke baštine i njena komercijalna eksploatacija, u kojem, pozivajući se na radove i tekstove doktora H.C. Zabludovskog, pokušava da sagleda komercijalnu vrednost spomeničke plastike i spomen ploča na zgradama.

Vlasta Delimar predstavlja Ciklus: Erszebet Bathory, o istorijskoj ličnosti koju prati legenda o brojnim okrutnostima, a poznata je i kao prva vampirica. Zajedno sa Milanom Božićem, Delimarova će izvesti i projekat Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer, posvećen sećanju na savremenika koji je imao posebno važan uticaj na likovno-performersku scenu u Hrvatskoj i šire.

Siniša Labrović će prikazati performans Bez naziva (za Pitera) svojevrsno intimno podsećanje i posvetu beogradskom prijatelju poginulom u saobraćajnoj nesreći.

Performans Usko grlo beogradskog savremenoplesno-muzičkog para Ljiljane Tasić i Dušana Broćića za temu ima samoću uživanja u umetnosti koja je danas gotovo onemogućena.

P Kampanja naziv je performansa Biljane Kosmogine, koja ga najavljuje sledećim rečima:

- Performans predstavlja maštovitu političku parodiju, kandidaturu Vagine na predsedničkim izborima, u cilju njenog dolaska na čelo države i velikog preporoda Srbije… - objašnjava Biljana.

LIMIT – Live art festival ima za cilj da promoviše inovativne umetnike i umetničke trupe koji svojim izrazom pomeraju granice u izvođačkim umetnostima. Ideja za pokretanje ovakvog festivala nastala je u razgovorima vođenim između dramske spisateljice Biljane Srbljanović, kritičara Ivana Medenice i dramaturga Milana Lučića.

Osim Noći performansa, na prvom izdanju Limit – Live art festivala, koji će trajati od 25. do 27. novembra, u Domu omladine biće izvedene slovenačko-letonska predstava Show your face Betontanc & Umka.lv, švajcarska 1973 Massimo Furlan trupe, 1 siromašan i jedna 0 BADco. iz Hrvatske kao i performans Prva pomoć beogradskog Ister teatra. Tokom festivala biće i realizovana video instalacija Sezona tišine mladih umetnika Daneta Komljena i Marka Salapure.

Pored predstavljanja umetnika, cilj je da LIMIT festival postane i obrazovna platforma sa namerom da ostavi trajnog traga kod mlađe publike, da obuči, da otvori teme za razmišljanje, da ponudi dijalog, pa da tako nastavi svoj život i nakon kraja festivalskih dana.

Ulaznice za LIMIT – live art festival biće u prodaji na Blagajni DOB od petka 18. novembra, po ceni od 1000 dinara za premijerna i 800 dinara za reprizna izvođenja. Osim Noći performansa publika će besplatno moći da prisustvuje i performansu Ister teatra Prva pomoć, kao i projekcijama video rada Sezona tišine.