U eri društvenih mreža dozvoljeno nam je da zavirimo u tuđe svetove, Instagram nam dopušta da pratimo foto-crtice ostavljajući nam slobodu da zamislimo scenario i povežemo tačkice tih imaginarnih slika.

Stilistkinja Ognjena Zekić dugo je bila moja virtuelna poznanica. Njen profil je jedan od onih naloga koji prija vašoj daily read listi: red modnih kreacija, red to die for cipela, red scena sa fantastičnih destinacija... Taj ljupki stil je prosto morao da se nađe na stranama našeg magazina.

Sa Ognjenom smo se lako dogovorili za posetu. Izbor je pao na jedan utorak kada je zima ustupala mesto proleću, kada je dosadni sneg napokon počeo da se topi, a naš glavni grad počeo da pulsira u novom ritmu. Baš na tom prelazu posetili smo Ognjenu u njenom domu u centru Beograda. Ekipu magazina ELLE dočekala je nasmejana, u opuštenoj kućnoj kombinaciji.

Pre nego što smo se posvetili modi, posluženi smo espresom u delikatnim porcelanskim šoljicama, a u ugodnoj atmosferi razgovor je spontano skrenuo na polje putovanja. Ognjena i njen suprug su strastveni ljubitelji istraživanja zanimljivih kutaka planete. Dok sedimo udobno zavaljeni u sivu sofu, listamo albume (da, old school fotografije!), bacamo pogled na stare epizode serije Seks i grad i kroz razgovor se lagano selimo na ženstvenu planetu dobrog stila.

Svet u dva ormana

Prelazimo u spavaću sobu u belim tonovima, koja otkriva dva garderobera, jedan veliki i drugi znatno manji. U prvom su kao pod konac poređane ženstvene haljine A-kroja, čipkani modeli, kreacije od svile ukrašene nojevim perjem... On otkriva mnoštvo dezena, od upadljivih cvetnih, preko grafičkih printova, do zvezdica i cikcak šara. Tu su i šljokice, kao i ozbiljna gomila resa.

Pravi devojački budoar! Til, mašne, nabori, karneri... Poređane su haljine, suknje i košulje za koje prosto morate izmisliti priliku. Na pitanje u kojim to prigodama ove kreacije izvodi u šetnju, Ognjena odmahuje rukom, veliki garderober je tu da u njega useli sve modele koji joj se dopadaju. Real life odeća nalazi se nasuprot njega. U ovom malom delu uredno su poređane farmerke, šortsevi, kao i neverovatna kolekcija majica na pruge. To je zapravo pravi orman gospođe Ratajac – udobne, kvalitetne, obične stvari u kojima se najbolje oseća.

„Svoj stil bih najbolje mogla da opišem citatom koji sam nedavno videla na Instagramu, a on otprilike kaže: ili izgledam kao beskućnik, ili sam spremna za red carpet. Tako nekako i ja. Zapravo, moj stil je opušten, ponekad i previše. Najviše volim da nosim prugice i bež cipele, tome me je mama naučila. Sve ostalo mi je kao neka fantazija, skupljam sve što volim da gledam i tako punim orman i često šijem. Taj orman sam iz šale počela da zovem orman za jednom mesečno“, objašnjava nam Ognjena ta dva njena naizgled suprotstavljena sveta.

Dok razgledamo stvari, otkriva nam koliko neke haljine koštaju. Svečanu pink haljinu iz Primarka platila je samo 12 funti. Shvatam da ona u praksi prikazuje onu savršenu ravnotežu kojoj nas uče naše majke, a uporno ponavljaju ženski magazini. Cipele i torbe su ti komadi u koje valja investirati, dok ostatak odeće ne mora biti vidno markiran i skup dokle god se radi o brižljivo izabranim modelima od kvalitetnih materijala.

Upravo je i njena majka „krivac“ za Ognjenin stil. „Moje najranije modno sećanje jesu moje haljinice, koje mi je mama donosila iz Amerike na tone. Sećam se svoje omiljene bele satenske fajerke koja je na leđima imala ilustraciju baletskih patika, kao i haljinice koja je gore bila bela, dok je donji deo bio ružičasta tutu suknjica sa srebrnim tufnicama. A ono čega se najbolje sećam jeste gomila šnalica koje mi je mama stalno stavljala. Sada nosim vrlo malo nakita i aksesoara.“

Yugochic

Njen stil je s vremenom napustio ormane i počeo da živi kao sopstveni brend pod zanimljivim nazivom Yugochic. „To ime je prvo bilo naziv mog bloga, njega sam otvorila još pre sto godina. Mija Knežević je pokrenula svoj i počela i mene da nagovara na isto. Dugo sam razmišljala o imenu, a onda sam ponovo gledala moj omiljeni domaći film Ljubav i moda. Ceo zaplet je što se Yugoexport utrkuje sa tim nekim Yugochicom ko će pre izbaciti svoju liniju. I tako je taj Yugochic ostao. Pravim jednostavne girly stvari sa zanimljivim detaljima, ne obazirući se pritom na aktuelnu modu i trendove. To su lepe stvari skrojene tako da svakome stoje, a vodim računa da sve bude izrađeno od finih materijala.“

„Kružnu turu“ po Ognjeninom stanu završavamo u cipelarniku i nekako zaboravljamo na vreme. Klasične Christian Louboutin salonke poređane su pored otkačenih Charlotte Olympia modela, a pred njih stoje čipkane Valentino cipele... Redosled za prepisivanje. A sve to najčešće pazari u Londonu: „Za šoping je najbolji grad London – bez dileme. On nudi toliko opcija baš za svačiji budžet. Tamo je neverovatno dobra highstreet ponuda radnji, volim River Island i Topshop. Čak je i izbor modela tamo neuporedivo bolji nego u nekom drugom gradu.“ Ognjena kaže da i Pariz pruža sličan opseg modne ponude, ali što se nje tiče, u Londonu je sve malko otkačenije i zabavnije. Baš po njenoj meri.

Tekst: Jelena Karakaš

Stilistkinja i tvorac brenda Yugochic pokazala nam je svoje omiljene modne komade. I dva ormana!