Elizabeth Taylor

Glamurozna crnka prelepih ljubičastih očiju je plenila svojom lepotom i stilom. Njen život su obeležile legendarne uloge, osam brakova, vanvremenska lepota i borba protiv Aids-a. Pedesete su bile godine koje su načinom odevanja slavile žensku figure, haljine su isticale bujne grudi, uzan struk, zavodljive bokove. Elizabeth Taylor je blistala u tim romantičnim i seksepilnim haljinama.

Elizabeth je bila u prijateljskim odnosima sa tada najboljom kostimografkinjom Holivuda- Edith Head, koja je dobila čak osam Oskara za svoje kostime a Liz ju je smatrala drugom majkom. Šta je svojstveno čuvenoj crnki? To što se retko gde pojavljivala a da to nije podrazumevalo glamurozne haljine i aksesoare.  Njen garderober je bio riznica najboljih kreacija najpoznatijih modnih dizajnera koji su je obožavali jer se nije libila da kupi komad bez obzira na cenu, ako joj se dotični svideo.

Taylor je obožavala nakit, posebno dijamante. Richard Burton jedan od dve njene najveće ljubavi, za kog se udavala dva puta, poklonio joj je dijamant od 33 karata. Mike Todd, njen treći muž, koji je nakon samo godinu dana braka poginuo u avionskoj nesreći, joj je kupio dijamantsku tijaru u kojoj se nekad i kupala ili plivala, prema trenutnom raspoloženju.

Drugom prilikom joj je poklonio ogrlicu od rubina i dijamanata od Cartiera.

Liz je takođe imala neprocenjivu kolekciju tašni složenih po bojama, prelepe cipele i oko 30 pari kaubojskih čizama.  U šezdesetim godinama, glumica je volela Diorove kreacije, posebno haljine. Poslednju Diorovu couture haljinu je kreirao za nju John Galliano.

Pored Diora volela je kreacije Chanela, Givenchya i Valentina kog je otkrila igrajući Cleopatru. Elizabeth je prva na svetu lansirala celebrity parfem: Elizabeth Taylor’s Passion. Njene omiljene boje su bile suncokret žuta, ljubičasta i crvena.

Audrey Hepburn

Velika glumica koju pamtimo po magičnim ulogama u filmovima među kojima su Roman Holiday, Breakfast at Tiffanys, Sabrina, My Fair Lady. U filmu Breakfast at Tiffanys u sada kultnoj, intro sceni je nosila malu crnu haljinu koju je kreirao Hubert de Givenchy i bisernu ogrlicu sa kosom podignutom u elegantnu punđu.

Zahvaljujući tom filmu, pored SJP, graciozna i sofisticirana Audrey je naša njujorška It devojka koja se kasnije proslavila i po nesebičnom humanitarnom radu.

Njen omiljeni modni dizajner je bio pomenuti Hubert, a sve je počelo kad je jednog dana ušla u njegov atelje da mu predloži da dizajnira haljine za njen film Sabrina. Givenchy se izvinio rekavši da je zauzet pripremom kolekcije i da zato ne može da preuzima taj veliki posao.

Hepbern je bila uporna i tražila je da pogleda neke njegove haljine koje su već gotove, kreacije iz kolekcije prethodne sezone proleće/ leto 1953. Ispostavilo se da je to što je pronašla bilo upravo ono što je tražila. Ostalo je istorija, Audrey je postala Givenchyjeva muza, započeli su uspešnu saradnju i prijateljstvo koje je trajalo ceo život.

Doris Day

Simpatična plavuša, prelepog glasa volela je da nosi svelte i jarke boje i upečatljive dezene kao što  su tufne. Doris je živela po pravilu: Ako imaš neku nedoumicu po pitanju stajlinga, kanališi Parižanku koja živi u tebi i zapitaj se šta bi Francuskinja odabrala?

Takođe je volela džemper-haljine na preklop sa rolkom. Svoje prelepe oči isticala je odećom u plavim i zelenim nijansama. Volela je i belu odeću koja je postala njena zaštitna boja i sjajno se slagala sa njenom plavom kosom.

Glumica koja se proslavila ulogama u filmovima Pillow talk i Send my no flowers volela je mušku odeću kojoj je dodavala ženstvene aksesoare poput broša i dijamantske ogrlice. Jean Louis je bio njen dizajner za Pillow Talk i kreirao je famoznu crnu haljinu za Ritu Hayworth u filmu Gilda (1946.)  kao i svetlucavu maksi haljinu za Marilyn Monroe na Kennedyjev rođendan 1962.

Pogledajte na sledećoj stranici kakav stil su negovale MM, Katherine Hepburn, Ava Gardner, Lana Turner i Sophia Loren:

PageBreak

Marilyn Monroe

Glamurozna, seksepilna i ranjiva Marilyn još uvek fascinira javnost. Volela je haljine, nakit, pencil suknje i kašmirske džempere. U sferi šminkanja bila je fan bele senke i  crvenog karmina.

Legendarna platinasta plavuša je volela gola ramena, ruke i dekolte što je doprinelo njenom seksi izgledu kao i haljine koje ističu struk. U filmu The Seven Year Itch je sada već kultna scena Marilyn u podzemnoj železnici. Monroe je izgleda magično u beloj haljini koju je kreirao njen omiljeni modni dizajner William Travilla koji ju je oblačio za osam filmova. Bila je njegova muza, a prema pisanju medija i kratkrotrajni partner.

Glumica je razumela moć efektne haljine, a njene ženstvene obline i njegov talenat su bili dobitna kombinacija. Pokušavao je, bezuspešno, da je odvrati od pretesne odeće i to bi sigurno bila zabavna borba za gledati. Monroe je bila seks bomba, a uz njegove kreacije je postala boginja i mit.

Sophia Loren

Prelepa glumica iz Italije je uspela da uvek izgleda očaravajuće, donoseći duh i lepotu Mediterana u filmove. Bila je muza Armanija i Sofie Sizzi. Njen stil na filmu je bio glamurozan i ženstven i isticao je njene rasne grudi i tanak struk. Van filma je volela ženstven ali udoban stil. Nosila je i ravne cipele a njen signature look su bile oversized naočare.

Boginja lepote iz Italije je bila jednako prelepa u letnjim haljinama sa suknjom pun krug, ali i u zimskom izdanju u Diorovom kaputu. I sada, u poodmaklim godinama, u pantalonama i majicama ona je i dalje zanosna brineta, bujne kose i prelepog osmeha.

Katherine Hepburn

Predivna glumica je bila i istinska ikona stila. Doprinela je uvođenju pantalona u žensku modu. Katherine je imala fazu u detinjstvu kada je želela da bude dečak jer se oni bolje zabavljaju. Obrijala je glavu i uzela bratovljevu odeću.

Imala je snažnu volju i nije je bilo nimalo lako oblikovati po tuđim zamislima. Nosila je široke pantalone, blejzere, odela, statement haljinu košulju na setu filma The Philadelphia Story (1941). Prava buntovnica u svetu rasnih dama koje su mahom nosile haljine i suknje.  

Ava Gardner

Prelepa crnka je četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka plenila svojim glamuroznim stilom i seksepilom. Volela je luksuzne krznene kapute i elegantne, dugačke haljine. Udavala se tri puta a jedan od njenih muževa je bio Frank Sinatra. Ova brineta sa prelepim zelenim očima i savršenim tenom je u filmu The Killers nosila zavodljivu crnu, svilenu haljinu i duge, crne, somotske rukavice. Volela je asimetrične haljine sa jednim otkrivenim ramenom ali i uske topove sa pantalonama sa visokim strukom.

Umela je da pokaže svoje zgodno telo i seksepil bez preterivanja i vulgarnosti kombinujući mini suknje sa bluzama koje se završavaju kod vrata okruglim delom. Nosila je haljine do kolena i maxi haljine sa V izrezom na kopčanje ili sa kragnama.

Njen signature look su bile ipak najviše dramatične, duge haljine često sa otkrivenim ramenima u španskom stilu, koje su isticale njen tanak struk i lepe grudi a pritom je odisala elegancijom i stilom. Predstavljala je i klasičan pin up look pedesetih godina prošlog veka.

Lana Turner 

Izgledala je kao san. Uvek i u svakoj situaciji je bila našminkana i sa sređenom frizurom. Jednom je rekla: "Više volim da izgubim dobre minđuše, nego da budem uhvaćena bez šminke." Preferirala je da nosi sve belo ili sve crno što je još više isticalo njen ten i boju kose. Volela je i žutu boju.

Njeni omiljeni modni dizajneri su bili Jean Louis, koji je bio dizajner i u Imiation of life i Nolan Miller. Volela je da nosi nakit i šešire sa cvetovima, perjem, velovima. Obožavala je nakit, više dragulje u boji od dijamanata. Kad bi joj se dopao neki model cipela kupila bi ga u svim bojama. U jednom trenutku je imala 698 pari cipela!

Tekst: Tanja Glušac

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/