„Ciao amica mia“, čujem dok mi avgustovsko sunce golica trepavice. Stiže Milena u Forte dei Marmi na bicikleti, kao priviđenje koje će svakog momenta nestati. Neko drugo godišnje doba, čini mi se rana jesen, dok ispijam treći po redu ristreto na Campo dei Fiori opet bicikleta i ona sa oreolom sreće. „Amore, idemo kod mene na kapućino, tu sam sprat iznad.“ Brodić uplovljava pored mojih bosih stopala na Capriju, sa njega silazi razdragana Milena u beloj vezenoj haljini... 

Ponekad se trudim da joj se ne nadam, iako nikada ne znam gde ću je sresti: Firenca u vreme Pitti Uomo ili neka džungla u Amazoniji gde je na detoksu pre tretmana ajauaskom. Ovog puta pravo sa aerodroma stiže u kišni Beograd i, kada smo ušle u Skerlićevu ulicu, sunce je odjednom sinulo kao nijednog februara do sada! 

Kako je biti Milena? 

Zanimljivo i opasno! Volim promene i vrlo često mi je potrebno da regenerišem svoj život uz pomoć novog posla ili menjajući grad u kome živim. Svakih pet, šest godina smišljam neku novu profesionalnu zanimaciju i stvaram uslove da je realizujem. Uz to, individualna sloboda mi je veoma draga; podređujem joj skoro sve važne odluke u životu, čak i kada toga nisam svesna. Kao rezultat dobijam  jedan komplikovan i šarolik stil života koji bi nekome mogao da izgleda kao noćna mora, ali koji meni savršeno odgovara. 

Tvoj život je muzika, moda i još ponešto…

Počela sam da radim vrlo rano. U svojoj devetnaestoj godini otišla sam u Rim gde sam započela muzičku karijeru kao pijanistkinja. Studirala sam klavir u Beogradu i čim se ukazala prilika da se snimi ploča u Italiji, ja sam je prihvatila. Projekat se zvao Chopin Forever, Chopinovi valceri u džez aranžmanu. Ambiciozno, ali tako kul! Nisam odolela! Snimanje ploče trajalo je šest meseci posle kojih je počela turneja, koncerti, gostovanja na televiziji. Predivno iskustvo.  

Bila si i manekenka? 

Paralelno sam muziciranjem radila sam kao manekenka, a dva zanimanja su se često i preplitala. Više puta bila sam muzički gost modne kuće Fendi prilikom otvaranja revija u Milanu ili u toku njihovih fantastičnih gala koktela u Rimu. Fendi radnja u ulici Via Borgognona često je imala klavir na prvom spratu gde sam svirala valcere i nokturna odevena u Fendi haljine! Radila sam dosta i za modnu kuću Valentino, kao i za mlade talente visoke mode tog doba. Život na relaciji Rim - Milano - Pariz mi je prijao. Ali ni to mi nije bilo dovoljno! Morala sam da upišem studije na rimskom fakultetu La Sapienza. Pošto sam u Beogradu studirala psihologiju, rešila sam da u Rimu krenem na sociologiju, pa na komunikacije i na kraju master: porodična medijacija. To sam znanje kasnije pretočila u jedan novi projekat, prvi te vrste u Evropi: Ciao Amore. To je agencija za razvode koju sam otvorila pre devet godina u Rimu. Radim u njoj kao porodični medijator uz pomoć tima koji obuhvata advokate i psihoterapeute. Cilj nam je da pomognemo supružnicima da na što efikasniji način reše svoje bračne probleme i, ako je moguće, izbegnu katastrofu. Iz ovog iskustva rodila se i moja prva knjiga Ćao Amore, priručnik za perfektan razvod, koji je izašao i na srpskom tržištu pre dve godine. 

Izgleda da je mnogo lakše venčati se nego reći zbogom?

Brak je projekat koji prilično zakomplikuje naš život. Dve osobe optimistički ulažu u zajednički san, kupuju stan, dižu kredite, otvaraju zajedničke bankovne račune, stvaraju porodicu, grade vikendice, računajući jedno na drugo, kao što i treba da bude. Razvod treba da razmrsi ovo komplikovano stanje.  

Imaš prijatelje u modi, a sada si i ti zavrtela tu priču?

Kreativnost sada ispoljavam dizajnirajući kimona i haljine u boho stilu koji je i moj način života. To je odeća za slobodnu, divlju, neukroćenu ženu koja voli duge svilene providne haljine, jarke boje, rese što titraju na sve strane. Suptilni duboki izrez, šeširi širokog oboda i perje u kosi! Brend se zove Magnet Boho, a kolekcija Urban Bohemian. Pored kimona sa kašmir šarama, neizbežni delovi boho garderobe jesu i dugačke gipsy suknje, duge svilene haljine sa karnerima i japanskim kićankama i ručno rađenim resama, oversize bluze sa još širim rukavima. Za proleće spremam i duge suknje od čipke boje slonovače, svilene Sakura haljine i preppy mini haljine divljeg desena. U kreativnom sam oblaku.

Da li leptirići u stomaku pokreću tvoje kreativno biće?

Oni su najvažniji! Sve radim iz ljubavi. Čak i kad je reč o kuvanju ručka.  

Short cuts

Proleće u Beogradu ili Rimu?

Moj voljeni Beograd, najluđi grad na svetu.

Omiljeni kreatori i brendovi?

Valentino, Chloé, Gucci, Iro

Fashion no-no?

Ne podnosim štras.

Gorgeous look?

Letnja lepršava haljina i ravne sandale za čitav život. 

Best accesories?

Tu sam manijak! Naočari Miu Miu i Fendi, tašne Valentino, nakit Bernard Delettrez, cipele Gucci.

Going out?

Rim: Zuma, Chorus, Cohouse, Asiatique, klasični italijanski restorani Bolognese,  Moro, Pierluigi, Assunta Madre, Hotel de Russie (aperitivo) i JK Place, Salotto 42 (za piće i muziku posle večere).

Beograd: Dijagonala (od jutra do sutra), Pristan (kul splav na Dunavu), Klub 100 (izbor za zimu).

Haute culture? 

JDP i Atelje 212. Kolarac za koncerte klasične muzike i druženje sa mamom.

Tekst: Jasmina Šupeljak 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/