U mom svetu postoje tri velika događaja: rođendan, dodela Oskara i nedelje mode. Ove godine Oskari su podeljeni, do rođendana ima još nekoliko meseci (trideseti šesti, ako vas zanima), ali nedelje mode su iza ugla! Što znači da je vreme za planove, kupovinu karata, pisanje dizajnerima... Kada je reč o putovanjima, morate mi verovati na reč ako vam kažem da sam tu potpuno Edina iz Absolutely Fabulous.

Moj izlazak iz stana kada idem na putovanje uvek se završava paničnim ponavljanjem rečenice: „Ticket, money, passport! Ticket, money, passport!“ O kašnjenju na avion (ili kašnjenju uopšte) nema potrebe da pišem, u tome sam šampion. Ali zarad održivosti ove priče zamislićemo da stižem na aerodrom na vreme (i da sam čak malo i poranio), i nakon čekiranja nailazim na koleginice iz posla koje su tu iz istog razloga kao i ja: polazimo svako ka svojoj destinaciji. Nakon obaveznih poljubaca u vazduhu (što zbog šešira, što zbog činjenice da se volimo samo na fotografijama) počinje se s razmenom rasporeda revija: ko gde ide, koji gradovi i dizajneri se preskaču i obaveznog tračarenja (koje je razmena informacija, hvala!).

Za razliku od pre nekoliko godina, kada sam gledao prenos revija preko interneta, sada u ruci imam pozivnicu za Burberry i ne moram da se borim sa kerberima na vratima koji nose svoje iPade sa spiskovima zvanica. Što se oblačenja za nedelju mode tiče, u svakom gradu važe drugačija pravila i devojke to znaju (kao i Anna dello Russo).

Zato su i njihovi outfiti za poziranje fotografima potpuno različiti. Pa eto razloga da vas izazovem na kviz. Prekrijte tekstove na strani pored i pokušajte samo na osnovu fotografija da pogodite da li su moje koleginice krenule u Njujork, Pariz, London ili Milano. Ako su vam sva četiri odgovora tačna, pakujte kofere i vidimo se na aerodromu.

Imate taman dovoljno vremena da stignete dok mi ne napravimo savršeni selfie.

Njujork: jakna od konjske dlake, Igor Todorović, cena na upit; košulja, Zara, 3.990 din.; kožne pantalone, Milica Opačić, 40.600 din.; cipele, Zara, 5.990 din. Pariz: krzneni ogrtač, Igor Todorović, cena na upit; top, Zara, 3.990 din.; suknja, Igor Todorović, cena na upit; šešir, Milica Opačić, 8.100 din. Milano: šešir, Zara, 3.590 din.; kaput, Massimo Dutti, 24.990 din.; majica, Bershka, 990 din.; top, Stella McCartney, 17.700 din.; pantalone Stella McCartney, 41.200 din.; sandale, Gianvito Rossi, 40.700 din.; naočare, Thierry Lasry, cena na upit. London: kačket, Adidas, 2.390 din.; teksas jakna, Stradivarius, 3.290 din.; ranac, Stella McCartney, 64.300 din.; majica sa resama, Bershka, 2.540 din.; pantalone, Stradivarius, 2.590 din.; cipele, Giuseppe Zanotti, 53.650 din.

Milano

Elegantna je, ali opuštena, izgleda kao da se nije previše trudila. U torbi ima čak i nešto više od telefona. Ravne cipele ovde izgledaju bolje nego igde drugde. Prosto poželite da popijete espreso s njom.

Zaštitni znak: Dobro ukrojeno odelo s printom 

Sako, Massimo Dutti, 19.990 din.; košulja, Massimo Dutti, 8.990 din.; suknja, Hamel, 49.000 din.; torba, Coccinelle, 38.493 din.; cipele, Zara, 5.990 din. 
Model: Jovana Petrović/Models Inc.-Elite Model Look

Njujork

Njena dinamičnost i svedena garderoba su dva glavna razloga zbog koga bi sve žene želele da budu ona. Čak je ni sneg neće sprečiti da se pojavi u iscepanom džinsu. Sigurni ste da će uvek zaustaviti taksi za vas.

Zaštitni znak: Camel kaput 

Kaput, Massimo Dutti, 27.990 din.; džemper, Zara, 5.990 din.; farmerke, Pull & Bear, 3.990 din.; kaiš, Stradivarius, 799 din.; torba, Christian Louboutin, 165.000 din.; patike, Adidas, 7.490 din.
Model: Jovana Nikolić/Models Inc.-Elite Model Look

Pariz

Krzno i upečatljivi printovi na jednom mestu? Svakako! I ne zaboravimo na „ubitačni“ aksesoar. Ona je tu da zaseni one koje su došle da zasene. 

Zaštitni znak: Duga suknja i cipele koje svi žele

Ogrtač, Pull & Bear, 3.590 din.; pantalone, Pull & Bear, 2.990 din.; kaput, DSquared2, 91.995 din.; cipele, Aperlai, 33.650 din.; kaiš, Elisabetta Franchi, 12.900 din.; pismo-torba, HTC, 34.800 din. 
Model: Anđela Ilić/Fox Fashion Agency

London

Ako se pitate kako hoda na tim platformama, to je najmanja dilema. Ona nije tu da impresionira, ona je tu da pokaže šta znači reč inventivnost. Moguće je da kasni na reviju zbog toga što je šila outfit za taj dan.

Zaštitni znak: Sokne i izbledeli džins u svim varijantama

Naočare, Cutler & Gross, cena na upit; jakna, Adidas by Stella McCartney, 17.990 din.; košulja, Milica Opačić, 20.800 din; haljina, Bershka, 2.590 din.; torba, Bershka, 2.590 din.; cipele, Bershka, 4.990 din.
Model: Katarina Damnjanović/Fox Fashion Agency
Tekst i stajling: Nenad Janjatović