Kaže se da parovi koji su dugo zajedno počnu da liče jedno na drugo. U početku su to sitnice, zatim koristite istu gestikulaciju, čak dobijete i iste bore (ako nam ne verujete, pogledajte malo bolje). Stoga ne bi trebalo da nas čudi da sve to vreme koje provedete zajedno dovede do toga da delite i stil oblačenja. U današnjem svetu, u kom vam je najbolja prijateljica pravi životni partner, sve više se primećuje nova kategorija drugarica koje žive u modnoj harmoniji. Ne, ne radi se o potpunom utapanju u estetiku vaše „glavne devojke“ u stilu filma Single White Female ili diktaturi tipa „sredom nosimo ružičasto“ iz filma Mean Girls. Ne, to je jednostavno spontano spajanje stilova, koje postaje očigledno kada se vas dve na kafi ili klubu po ko zna koji put pojavite u istoj silueti, komplementarnim printovima ili podudarnim paletama.

U ženskim prijateljstvima s vremenom razvijamo svoje sopstveno šesto čulo. Intuitivno znamo da li da naručimo tu sledeću flašu proseka (odgovor je uvek da!), iz rukava vadimo prave reči da drugaricu nasmejemo i onda kada je imala izuzetno loš dan, a postoje dokazi da nam se čak i ciklusi usklađuju – ima li mesta čuđenju što se to dešava i sa garderobom?

Često su najbolje street style fotografije upravo one na kojima čopor drugarica ruku pod ruku maršira kroz pariski Jardin de Tuileries u sličnim farmerkama do članka, ležernim košuljama i sa znalački razbarušenom kosom. Jednostavan look čija snaga eksponencijalno raste sa brojem devojaka. Malo šta je privlačnije od žena u društvu prijateljica spuštenog garda koje uživaju u frenetičnom razgovoru. Usklađeno oblačenje je, možda, vizuelni produžetak upravo toga.

Australijska modna blogerka Zanita Whittington je primetila „modnu osmozu“ sa svojom najboljom drugaricom i koleginicom Jessicom Stein. Nakon što su ih nekoliko puta uslikali na nedelji mode, obe devojke su počele da uviđaju sličnosti u načinu na koji se oblače. „Što smo više vremena provodile zajedno, naši stilovi su postajali sve ujednačeniji“, kaže Zanita. To se najčešće ogleda u odabiru iste palete boja – na poslednjoj nedelji mode u Australiji omiljena im je bila pastelna roze.

S one strane bare, Alexa Chung i Daisy Lowe šetkaju se po Sohou u skoro identičnim teksas šortsevima. Najpoznatija modna trojka – Cara Delevingne, Rihanna i Georgia May Jagger – paradiraju zajedno u uparenim jarkim bojama i kačketima. Iako bi se moglo reći da su bliznakinje Olsen prirodno predodređene za sličnu estetiku, njihove usklađene duge crne haljine i nedoterane frizure na ovogodišnjem Met balu bile su dovoljne da se njihove zajedničke fotografije razlikuju od svih ostalih.

Upravo je dugoročno prijateljstvo i ljubav prema opuštenim bezvremenskim crnim komadima navelo Deboru Sams i Mary Lou Ryan da osnuju svoju modnu marku Bassike 2006. godine. „Prilazimo oblačenju sa veoma sličnom estetikom, ali smo isto tako sigurne u to šta dobro stoji svakoj od nas ponaosob.“ Na pitanje koliko su često njihovi outfiti nenamerno upareni, devojke uzvikuju: „Svaki dan! Često dođemo na posao u vrlo sličnoj, ako ne i istoj odeći.“

Ovaj trend je možda najbolje sumirala Dree Hemingway na Instagramu, hvalospevom svojoj modnoj muzi za taj dan, Katharine K Zarellai sa sajta Style.com: „Ponekad inspiracija treba da vam bude vaša najbolja drugarica.“ Slažemo se, #FriendspirationForever.

Tekst: Manda Javorina