Ove sezone nije bilo neke velike senzacije što se tiče novih kolekcija. Nije bilo revije za koju možemo da kažemo da bi eventualno predstavljala neku avangardu ili potencijalni preokret u modnom svetu.

Veliki broj kolekcija inspirisan je životnim pričama inspirativnih ličnosti iz prošlosti, kao Chloe, ali je bilo i onih kreacija čije dizajnere je inspirisala istorija same modne kuće za koju rade, kao što je to učinio Demna Gvasalia svojom debitantskom kolekcijom za Balenciagu.

Mnogo toga smo videli na dva kontinenta, ali definitivno možemo da zaključimo da je većina dizajnera odlučila da nas vrati u drugu polovinu prošlog veka. 

Dok Njujork zastupa želju da ono što vidimo možemo odmah i da kupimo zahvaljujući Kanye Westu, Milano i Pariz se i dalje čvrsto protive ovoj ideji, želeći da u modi sačuvaju umetnost, a ne da je pretvore u običnu kupovinu po radnjama. Tako su Chanel i Saint Laurent u ready-to-wear kolekciji ubacili i malo couture šmeka.

Kada pričamo o modelima koji su obeležili ovu sezonu, definitivno ćemo se složiti da je dvojac Kendall-Gigi apsolutni vladar modnih pisti, ali nikako ne smemo da zaboravimo i nova lica modelinga čije vreme tek dolazi, a sa njima smo vas upoznali ranije kroz tekstove.

Spisak gostiju i prvi red na Chanel reviji, složićemo se, niko ne može da nadmaši, ali kao i uvek ova mesta su bila rezervisana za ona najveća imena iz sveta umetnosti, mode, filma i muzike.

Svaki izveštaj sa revija započinjali smo sa dizajnom entrijera koji su se kretali u rasponu jednostavnosti kao kod Valentina pa do potpune transformacije prostora sa kočijama, satovima i ukrasima preuzetih iz poznatih Disneyevih bajki kod Dolce&Gabbane. Zaključak: enterijer je u većini slučajeva pratio priču i poruku koju su modne kuće sa svojim kreativnim direktorima hteli da prenesu modnom svetu.

Posle jednog kratkog pregleda, pokazaćemo vam naše favorite za predstojeću jesen i zimu.

Rodarte 

Sestre Mulleavy i njihov Rodarte slave deseti rodjendan!

I posle desetogodišnjeg zajedničko rada, Kate i Laura sačuvale su svoju nezavisnost, jedinstvenost, gde u svaki projekat ubace svoje kalifornijsko nasleđe, strast, nekonvecionalni šmek i sestrinsku ljubav, pa i ne čudi što je ovo možda i najemotivnija revija svake sezone.

Highlight ove sezone: čipka u stilu “krpljenja”.

Foto: Instagram / @rodarte

Marc Jacobs

Za razliku od prošlosezonske kombinacije crvene, plave i bele boje u stilu američke zastave, Jacobs je odlučio da ove sezone ubaci gotiku i crno-belu boju. Revija održana u Njujorku iako možda mračna, unela je energiju među see-now-buy-now kolekcijama koje su preplavile Njujoršku nedelju mode.

Drama u režiji Marca Jacobsa, “prerađene” stvari i crna boja učiniće da budući editorijali budu fantastični, a svaki komad garderobe, pravo blago u garderoberima.

Foto: Instagram / @marcjacobs

Simone Rocha

Iako su neki očekivali da će prinova poremetiti dizajnerku i novu kolekciju baciti u drugi plan, ona je upravo tom kolekcijom pokazala potpunu suprotnost. Priliv nove energije rezultovao je kreacijama obogaćenim pink, lila, zlatnim i crvenim detaljima ali opet bez odlaska u kičastu krajnost.

Najveću pažnju privukli su ogrtači u viktorijanskom stilu sa dodatkom šljokica.

Foto: Instagram / @simonerocha_

Erdem

Niko nije uspeo da 1930. dovede u 21. vek kao Erdem Moralioglu, koji je duh holivudskih dama preneo na svoje posebne haljine. Kombinacija čipke, svetlucavih materijala sa cvetnim motivima i metalik šljokice biće apsolutni hit ove jeseni, kaže Erdemova devojka.

Ko je zvezda kolekcije? Haljina dugih rukava optočena zlatnim šljokicama i resama.

Foto: Instagram / @erdemlondon

Alexandar McQueen

U sezoni kada je većina kreatora zapostavila svečane, duge haljine koje se nose na crvenom tepihu, kreativna direktorka Sarah Burton prikazala je pravu klasu i izbacila duge haljine i ogrtače u stilu glamura starog Holivuda, pa su se mnogi pitali kako to da Cate Blanchett nije zavladala u jednoj od McQueenovih kreacija na dodeli ovogodišnjeg Oskara.

Mi se ne brinemo uopšte jer Sari nije bio potreban crveni tepih da bi zaslužila mesto u društvu najboljih kolekcija ove sezone.

Foto: Instagram / @worldmcqueen

Prada

Miuccia Prada nas je svojom kolekcijom povela na put oko sveta. Kolaž od kolekcije koji je predstavio ženu kao vagabundo bio je ispunjen džentmenskim tvidom sa dozom damskih suknji, ali su vrhunac kolekcije definitivno bile ukrašene čarape koje će, verujemo biti highlight ove jeseni.

Dodajte na to kapute sa krznenim rukavima i bićete Prada devojka, hit ove jeseni.

Foto: Instagram / @prada

Marni

Consuelo Castiglioni je za jesen rezervisala dramu u predelu rukava i ortač sa malim zaokretom. Marni je u centar svoje kolekcije uneo glamurozne zaobljene rukave i print, a oversize minđuše su tu da upotpune vintage frizuru. 

Somot u jarkim bojama? Fenomenalna ideja za tmurnu jesen.

Foto: Instagram / @marni

Loewe

Organizacija. To je reč kojom je Jonathan Anderson opisao svoju novu kolekciju za Loewe. Slojevitost i aksesoari ispirčali su kratku ali jaku priču entuzijazma. Johnatan se stavio u ulogu kustosa a svoje modele pretvorio u prave skulpture koje su nosile kreacije inspirisane figurom slobodnih i inspirativnih plesnih pokreta. Slično Valentinovim balerinama, Loewe je za razigranu ali opet strogo organizovanu jesen.

Foto: Instagram / @loewe

Balenciaga

Debitantska kolekcija i povratak u prošlost.

Demna Gvasalia je svoj Vetements street style utkao u couture estetiku osnivača Balenciage, čuvenog Cristobala. Gvasalia je uspeo da spoji svoju modernu notu sa slavnom prošlošću i tako podseti svoje kolege da nije potrebno mnoogo da bi se našla inspiracija, nekada je sasvim dovoljno da malo prostudirate arhivu kuće za koju radite, dodate svoj senzibilitet i, voila, eto savršene kolekcije sa pozitivnim kritikama. 

Foto: Instagram / @balenciaga

Louis Vuitton

Poslednja revija Pariske nedelje mode pružila nam je pravu poslasticu. Sportski šik sa dozom ženstvenosti u režiji Nicolasa Ghesquière potpuno nas je opčinio. Klasične monogram torbe pretvorio je u ranac sa printom i mini torbe u obliku koferčića. Potencijalno najtraženiju kolekciju koja ima sve što odgovara različitim senzibilitetima žene, upotpunile su combat čizme koje su ovoj potpuno vremenski “realnoj” kolekciji dodali grundge notu.

Za ovu smelost Ghesquière zaslužuje jedan veliki aplauz!

Foto: Instagram / @louisvuitton

Priredila: Milana Bulatović

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija