Kada je 1993. Kate Moss radila grandž reviju Marca Jacobsa za Perry Ellis, bio je to trenutak koji je Marca plasirao na listu relevantnih dizajnera, a Kate katapultirao u zvezde, donoseći joj Calvin Klein kampanje, bezbrojne haljine na tanke bretele i Johnnyja Deppa.

Ove godine, od londonskih i njujorških dizajnera, pa do brendova Zara ili Topshop ne možete se oteti utisku da smo krenuli u kupovinu za koncert Spice Girls. J.W. Anderson sečenje, Simone Rocha prevratnička umivenost, Marques’Almeida all jeans kombinacije dok se nogavice vuku po podu, topovi bez bretela, suknje preko pantalona, haljine od marama i kožne sandale samo su neki od znakova da smo se probudili i našli se u 1997. godini.

Kožne nanule, velika odela i haljine s tankim bretelama dokazale su da ne sanjamo. Uzmite iz Rodarte kolekcije kariranu košulju i mogli biste da zaigrate u rimejku serije My So-Called Life, a ako obučete neki od klasičnih minimalističkih Calvin Klein komada i možete da postanete Kate Moss na trenutak. Alexander Wang je pokušao da vrati vreme kada je moda bila zabavna i kada su logoi vladali (uspeo je i da pokaže da košulju treba da nosite gore zakopčanu, dole otkopčanu).

Devedesete je vreme nemirnih, grandži, neukrašenih, androginih. I ispostavlja se da su postale trend koji se ne ograničava samo na jednu sezonu. A mi volimo devedesete! I volimo što je 2014. proizvela rafinirane komade inspirisane ovom decenijom, koja ne želi neprimetno da nas napusti.

5 trendova iz 90-ih koji ne žele da odu: Cvetni print, spavaćica-haljina, kombinezon, kratki top i karirana košulja

Slavimo najbolje što je ova decenija imala da nam pruži!