Da ne zaboravimo na ogavne praznične džempere sa 3D aplikacijama koji čine da se čak i Bridget Jones oseća nelagodno (a znate koliko je nju teško posramiti). Ali, možete odahnuti.  

Ove zime svi dizajneri odlučili su se za aran pletenje koje diskretno nagoveštava dobar ukus. I ne dozvolite da vaš zimski garderober ne poseduje jedan takav džemper! Prepoznatljivo ukršteno pletenje na grudima preplavilo je sve piste i pokazalo da je odolelo testu vremena. I možda je sada trenutak za kratko podsećanje: aran pletenje datira još iz 1892. sa Aranskih ostrva koja pripadaju Irskoj, a štrikale su ga žene ribara kako bi njihovim muževima bilo toplo i da bi ostali suvi dok su na moru. Razlika u vezovima upućivala je na selo iz kojeg su te žene dolazile. A gledajuću piste, moram da primetim da su se ove sezone igle za pletenje usijale skoro kao makaze Edwarda Scissorhandsa.

Kod Valentina su formirale nežnu geometriju, Wang kul devojka koja kombinuje svoj aran sa džinsom, Altuzarra džemper upasan u uzanu suknju bio je neopisivo seksi, dok je u Max Mara oversized izdanju doneo neku vrstu Marilyn Monroe ranjivosti i retro seksepila.

„Ovi džemperi su klasični komadi kao farmerice ili bela košulja i nikada vam neće dosaditi“, izjavila je Isabel Marant. „Moja majka štrikala mi ih je dok sam bila mala i neke od njih imam i dan-danas.“ I ja se sećam zelenog aran džempera svoga oca koji sam „pozajmljivao“ iz njegovog ormana i nosio u srednjoj školi. Vreme je da vidim gde je sada. I vi treba da nabavite svoj. Ili krenete na časove pletenja.

Verujte mi, ove sezone to uopšte nije loša ideja.  

Tekst: Nenad Janjatović

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija

Priznajte slobodno: ne volite džempere! Ili vas grebu, ili vam je suviše toplo u njima, mislite da nisu dovoljno zanimljivi za kombinovanje, trendovski su preveliki da više liče na klupka vunice na steroidima zalepljenim na vaše telo...