Obratite pažnju na mali nagoveštaj: Pantone, američki kolos predviđanja trendova na polju boja, proglasio je crvenu nijansu Marsala bojom godine. Topla, fluidna, prefinjena i unisex, savršena za najnoviju verziju power suita (koje može da nosi ona, on ili... metaforičke tri tačke).

Na Gucci reviji, o kojoj se najviše pričalo, prvu iza koje stoji novi kreativni direktor Alessandro Michelle, pojavila se upravo Marsala, prevedena na jezik intelektualnog šika. Ponekad je dovoljan samo jedan potez prave crvene da se zatalasa mirno more; ona je, zajedno sa žutom, najkomplikovanija boja za nošenje i prva nijansa koju mozak registruje.

Zuhair Murad ( Imaxtree)

Jedino ona ubrzava otkucaje srca. „Energična je i lekovita, ona je boja života, volim je, pristaje svakom tenu i dobro stoji svakoj ženi.“ rekao je Christian Dior 1954. godine. 

Idealna crvena?

To je ona nijansa kineskog laka, živa i multidimenzionalna. Taj poseban ton u modnom svetu kanonizovao je Valentino. Nastanak svog zaštitnog znaka opisivao je ovako: „Još kao student išao sam u operu u Barseloni.

U jednoj loži video sam ženu sede kose, prelepu, u haljini od crvenog pliša. Izgledala mi je jedinstveno, izolovana u svom sjaju. Nikada je nisam zaboravio. Za mene je postala boginja crvene.“

Dolce and Gabbana ( foto: Mytheresa)

Danas, rimsku kuću vode Maria Grazia Chiuri i Pierpaolo Piccioli sa dovoljno veštine da preformulišu garderobu po novim pravilima ženstvenosti koju prate ne samo dive svetskog džet-seta, a Valentino crvena ostala je jedna od njihovih glavnih inspiracija. 

Chanel

Crvena je individualna, zaštitni znak, demokratska i ekskluzivna u isto vreme. Stoji vam na raspolaganju da njome ispišete svoju još neviđenu stranicu stila.

Salvatore Ferragamo (foto: Imaxtree)

Plien ( foto: Imaxtree) 

Tekst: Manda Javorina

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija