Da li je kamel seksi?

Ne uvek. Uz ovu boju možete postati vatrena buržoaska devojka tipa Faye Dunaway ali, ukoliko žrtvujete sav seksepil na račun šika i odaberete isuviše tamnu nijansu, kamel će se pretvoriti u biblijsku planinu Karmel. Dobro došle kod časnih sestara! Ako ne želite da budete modne grešnice, ne odstupajte od tri osnovna pravila: 1. Kamel od glave do pete = dosadno. 2. Haljina kamel boje = dosadno. 3. Trenerka kamel boje = dosadno. 

Kamel, imenica u jednini?

Ne. Ima pedesetak nijansi ove boje i isto toliko načina da se ona napravi. Postoje, na primer, kamel  sa sivim podtonom, rozikasta kamel (koja vam neće dati ten poput latice ruže, naprotiv), ili žućkasta kamel koja izgleda kao da su se Silvester i Tviti ispovraćali u isto vreme. Tu je i ona izuzetno bleda varijanta  što se zaprlja istog trenutka kada je stavite na sebe. Vama je potrebna „dobra“  kamel, topla nijansa koja istovremeno ne sadrži previše crvene (kao narandžasta, oker i njima slične).

Kamel majica?

Ona je poput Svetog grala. Da li je iko ikada video tu savršenu pamučnu majicu kamel nijanse?  Takvu, naizgled, tako jednostavnu stvar, mi nikada nismo uspeli da pronađemo. Nigde. U najboljem slučaju u Zari ćete slučajno naleteti na neku bež verziju sa dugim rukavima pa će vam pasti na pamet da je ofarbate u željenu boju i odsečete joj rukave. Uzdržite se, rezultat neće valjati. Provereno.

Kamel za veče?

Očaj. Mnogo puta probali smo da osvojimo plesni podijum u njoj, a rezultati su bili katastrofalni. Ukoliko, kad padne mrak, baš poželite da ponesete neki komad iz slične palete, bolje je da se držite kaki nijansi. Valentino, na primer, ima stvarno lepe večernje haljine kaki boje. Moguće je da bi tako nešto moglo da se ukombinuje i sa kamel ešarpom. Možda!

Kamel odelo?

Lažni prijatelj. Osim ako vam je cilj da se ne razlikujete od komada nameštaja presvučenih prevrnutom kožom (oni su, istina, zaista lepi). Možda ćete pasti u iskušenje da isprobate nešto ovog tipa iz svoje omiljene vintage prodavnice... Nemojte. Mnogo je bolje da obučete sivo odelo i preko njega ogrnete neprevaziđeni kamel kaput.

Kamel i fluorescentne boje?

Ovo je veliko NE. Ko je umislio da je kamel tkanina sa neonskim porubom hiper kul? (Tako nešto nikada ne treba ni probati!). Svetlo bi trebalo da se suptilno preliva po kamel tkanini bez jeftinih odsjaja u stilu disko kugle. 

Kamel i crna?

Zavisi. „Ja poništim tebe – ti poništiš mene“, moramo priznati da ova kombinacija često ima čudesne efekte. Pored crne, kamel postaje oštra i gruba. Crna, zauzvrat, može da izgubi dubinu i sjaj te da pokvari efekat kamel nijanse. Kamel i teget je nešto bolja opcija, pod uslovom da teget nije previše tamna.

Kamel i crvena?

I u ovom slučaju ostaje da se vidi. Iako je Yves Saint Laurent ovom kombinacijom nekada davno podario svetle trenutke liniji Rive Gauche, moramo da vas upozorimo: ako se ne dozira pažljivo, reč je o veoma rizičnom potezu jer crvena treba da bude što živahnija. I, još jedno upozorenje: kamel i bordo razlog su za najveću uzbunu, osim ako su vam čizme bordo. U tom slučaju kombinacija je  senzacionalna. Nek vam je sa srećom potraga za takvim bordo čizmama!

Kamel i neboplava?

Sve je već viđeno. Budući da mnogi govore: „Kamel mi ne odgovara, u toj boji izgledam loše“, probali smo sve, a presuda glasi: u košuljama oxford plave nijanse, onim sa uskim štrafticama i belom kragnom ili onim od svetlog teksasa, nikada nećete izgledati loše. Naravno, mi gajimo posebnu strast prema plavoj, a to je potpuno individualna stvar, pa razumemo ako ne osećate isto.

Kamel i siva?

Orgazmično. Dobro, možda (malo) preterujemo. Ali, ove dve boje idu ruku-podruku kao jagode i šlag. Siva ne bi trebalo da bude isuviše tamna kako vam ten ne bi izgledao bolesno. Za one koji prvi put ulaze u „kamel zonu“, preporučujemo da donji deo bude siv, a gornji kamel (kamel pantalone, na primer, mogu učiniti da izgledate deblji nego što jeste). Sive pantalone sa kamel majicom? Da, to je super kombinacija, ali imajući u vidu da je takvu majicu nemoguće naći, nemojte prolivati žuč. Zamenite je puloverom iste boje preko bele majice.

Kamel i boja senfa?

Pozdrav bešamel sosu. Neke boje u kombinaciji sa kamel nijansom opasne su i rado ćemo vam ih nabrojati: svetlozelena, oker, ciklama, braon, plavkastoljubičasta i boja šljive. Naravno, izvesne osobe umeju genijalno da iznesu ove kombinacije... Mi vam ipak savetujemo da se ne upuštate u tu avanturu.

Kamel stav?

O, da! U dve varijante, molićemo lepo! Prva se inspiriše Carolyn Bessette koja se udala za sina predsednika Kenedija, a druga se zasniva na apsolutnoj nonšalanciji. Primer: otvoren kamel ogrtač preko baggy sivih pantalona od flanela i patike... Neka vam u glavi bude slika Jane Birkin devedesetih godina.

Tekst: Milan Đačić i Manda Javorina