Salonke petnaestica, over-sized heavy torbe, uzani jeans… žene na nedeljnom planu zarad mode i glavnih trendova i te kako mogu da trpe i naškode svom zdravlju.

U svetu koji promoviše “look at me” kulturu, pored “čiji ste model obukli” skoro jednako je postalo bitno i “šta ste obukli” pa žene sve više plaćaju veliku cenu za modu, a kada kažemo cenu, ne mislimo na novac, već na zdravlje jer nošenje određenih modela i te kako može da naškodi našem telu.

Ako vam je daleko više stalo do zdravlja, nego do mode, nećete dozvoliti da zbog sledećih trendova vaše telo pati:

Što veća torba, to bolje: Hm, pa nije baš tako

Heavy torba u koju može da stane mali laptop ili tablet, iPad, novčanik, set sa šminkom, flašica vode, knjiga, Elle, a ko zna, možda  i rezervni par cipela. Da, ovo je magic torba i izgleda superstajliš, ali teška je toliko da će intenzivno nošenje pomenute definitivno prouzrokovati bol u leđima i vratnom predelu. Ukoliko baš, baš ne možete bez oversized torbe onda vas savetujemo da pokušate torbu da nosite čas na jednom, a čas na drugom ramenu, ne bi li stvorili balans, odnosno dozvolili ramenima da se odmore.  

Držite stajliš novčanik uvek pri ruci: Bad idea

Ovo se posebno odnosi na muškarce koji imaju običaj da nose novčanik u svom zadnjem džepu na pantalonama. A ovo je nešto najgore što možete da uradite svojim leđima. Kada sedite sve sa novčanik koji vam je džepu, mišići zadnjice su pod pritiskom i stvaraju hronični bol ne samo u kičmi, već i u bokovima i ramenima. Ako baš insistirate da vam novac bude pri ruci, onda umesto da novčanik držite u zadnjem džepu, premestite ga u prednji džep.

Killer štikle: Pa ne zovu se one bez razloga killer

Koliko puta ste obuli neku cipelu na vrtoglavo visokoj potpetici, a onda jedva čekali da se završi dan jer su vas štikle ubile?! Ok, možda nećete patiti kada je u pitanju neki detalj, xxl torba, ali zbog cipela ćete trpeti. I to često. A to ne da nije dobra ideja, već je najgora moguća jer ovakve cipele mogu da prouzrokuju dugoročne bolove u leđima, promene oblik stopala, a da ne pričamo kako mogu da dovedu do pojave kurjeg oka i otvorenih rana. Naravno, ne savetujemo vas da se kompletno odreknete nošenja štikli, ali pravite pauze, odmarajate noge tako što ćete nositi ravnu obuću i birajte stabilne štikle koje vam neće stvarati toliki pritisak na stopalo.

Skinny jeans: Ne postoje pantalone koje mogu više da vam naude od ovih

Skinny jeans je postao model koji je svake sezone must have, večan. Međutim, iako izgledaju sjajno, uske pantalone, bilo da je u pitanju jeans ili platno, toliko vas stegnu da vam uglavnom bude neprijatno iako to odbijate da priznate. A svako stezanje može da dovede do niza zdravstvenih problema.