Koji broj nosite? 37, 38?

Ukoliko već neko vreme nosite jedan te isti broj, ali vas cipele konstantno žuljaju, praveći rane, da li vam je palo na pamet da možda nije problem u modelu, već broju? Najnovija studija koja je sprovedena u Britaniji i koja je obuhvatila 2.000 ispitanih ljudi, je pokazala da trećina muškaraca i skoro polovina anketiranih žena ne nosi odgovarajući broj.  

Opšte je poznato da cipele u koje „jedva“ ulazimo imaju tendenciju da nam menjaju oblik stopala, ali nisu samo „pogrešne“ cipele uticale na to da nama sada umesto 38 treba 39!  

“Možda to niste primetili, ali stopalo većina ljudi meri u osnovnoj školi i nikada više, pretpostavljajući da će im jedan broj odgovarati tokom celog života, što je pogrešno“, izjavila je Natalia Barbieri, jedna od kreatorki iza brenda Bionda Castana, čije modele pasionirano nose Alexa Chung, Olivia Palermo i Kate Bosworth.  

„Retko čujem žene kada kupuju novi par cipela kako se žale da im ne odgovara broj. Uglavnom su komentari da im kalup, model ne odgovara. A ključ dobre cipele na nogama je u udobnosti. Ništa vam ne vredi ako ne možete da hodate u određenoj cipeli. Žensko stopalo se menja iz godine u godinu, usled starenja, učestalog sedenja i nekretanja i drugih faktora. Meni je vrlo važno da imam happy feet, pa verujem da je i drugima.“

Problem nije samo u stiletto cipelama, već i u baletankama koje su za nijansu bolje od najgoreg modela po vaše zdravlje, japanki.

"To je kao da hodate bosi. Izbegavajte da nosite baletanke prečesto.“