Fashion guru Michael Kors nikad nije bio od onih dizajnera koji retko dele svoja uverenja, pogotovo kada je tema moda. Za jubilarnu 125. godišnjicu od izlaska prvog broja Wall Street Journala, legendarni američki dizajner je napisao esej o svom viđenju mode u budućnosti.

„Volim modu jer prati tok vremena i konstantno se menja. Pre trideset godina, ne bi mi palo na pamet da ću izgraditi jedno ovakvo modno carstvo, pa stvarno nemam blagu predstavu šta će da se desi za 5, 10, 20 godina,“ napisao je Kors uveren ipak da će tehnologija i dalje imati ogroman uticaj na modu, pogotovo u sferi kupovine.  

U svom eseju, Kors se dotakao sveta pre pojave Smartphone telefona i interneta, kada su revije bile luksuz, događaj za zatvoreni krug ljudi, rezervisan za bajere, urednike i kupce. Vreme kada je masa videla kolekcije tek kada dođu u prodavnice, a ne pre putem magazina, Instagrama i drugih kanala. Takođe, tada je prolećna moda bila promovisana na proleće, a jesenja na jesen.

Moda je po Korsu dobila „ubrzanje“ što ima svoje loše strane.

“Mene to najviše brine jer je moda postala instant. Instant poznata i instant passe. S lakoćom i brzinom trošimo i odbacujemo određenu modu, koju prodajemo po vrlo niskim cenama ne bi li pobedili konkurenciju. A niske cene nisu jedino ‘oružje’ u toj borbi. Tu je i činjenica da lansiramo sve više i više kolekcija godišnje što odmah po difoltu menja trendove ne iz sezone u sezonu, već iz meseca u mesec. Potrebno je da usporimo… bar malo. Zarad mode, ali i nas samih."

Kors je citiraoi Kate Fletcher, damu koja je ustanovila termin „slow fashion“.

„Slow fashion nije samo moda i dizajn, to je i način na koji tu modu živite. Pritom 'usporeno' nije suprotno od 'fast'. To je samo različit pristup modi, od strane dizajnera, bajera, krojača i kupaca. Mora da postoji veća i dublja svest o modelima, ljudima koji je dizajniraju, ali i ekosistemu.“

Iako je spomenuo potrebu društva da moda dobije jedan zen momenat, Kors je u eseju napomenuo da zna koliko će to biti teško postići jer svet ne dozvoljava predah i promenu smera. On hita velikom brzinom napred, a moda se već odavno „ukrcala“ na njegov brzi voz.