Autentična, fotogenična i s nekom neobičnom egzotikom u licu, manekenka Veruschka je krajem 60-ih godina prošlog veka bila jedna od najpopularnijih i najomiljenijih manekenki na svetu.

Fotografije koje se nalaze na nedavno otvorenoj izložbi u londonskom izložbenom prostoru Somerset House obuhvataju kolekciju slika koja se nalazi u knjizi fotografa Johnnyja Moncade From Vera to Veruschka: The Unseen Photographs.

Antonio Monfreda, glavni kustos izložbe je objasnio da je ideju o izložbi pokrenula ćerka Moncade, Valentina koja je negative sačuvala nakon očeve smrti.

Veruschka je otkrivena 1959.godine u Firenci, a izložene slike su nastale u periodu od 1963. do 1964. godine kada ju je Moncada fotografisao u svom studiju, nedaleko od reke Arno.  

Slavnu manekenku pamtimo ne samo po zavidnoj manekenskoj karijeri već i pojavljivanjem u kultnom filmu Blow-up (1966) u kom je nosila zabavnu, lepršavu crnu haljinu sa resama i šljokicama.  

Samo godinu dana kasnije nemačka manekenka se pojavila na naslovnici magazina Life koji ju je nazvao The Girl Everyone Stares At, da bi je legendarni fotograf Richard Avedon okarakterisao kao „najlepšu ženu na svetu“.

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, Veruschka je bila najplaćenija manekenka na svetu koja se u svojoj karijeri pojavila 13 puta na naslovnici američke modne Biblije.  Iz sveta mode se povukla 1975. godine da bi se tek dvaput vratila na modnu pistu, 1994.godine za Chanel i 2002.godine za Giles. 

Bila je za legendarnog Richarda Avedona najlepša žena na svetu, dok ju je Life magazin nazvao devojkom u koju svi bulje!