Spade jedna od najomiljenijih američkih dizajnerki, svoj momenat slave imala je tokom 90-ih kada je bila vrlo popularna najviše zbog svoje eponomne linije najlon torbi. 

Kako prenosi Associated Press, dizajnerka je pronađena u svom stanu na Menhetnu. Pronašla ju je spremačica koja ju je zatekla u spavaćoj sobi, kako visi sa crvene marame oebešene o kvaku vrata, bez svesti. Njujorška policija pronašla je i oproštajno pismo, ali njegovi detalji u ovom trenutku nisu poznati javnosti.

Kate je osnovala brend 1993., sa tadašnjim partnerom, a kasnije suprugom Andy Spadeom. Osmišljen s namerom da u fokusu ima samo torbe, brend je ubrzo prevazišao koncept šireći sopstveni asortman na cipele, ostale aksesoare i ready-to-wear modu. Pink mules papuče, etiquette knjige i minijaturni najlon aksesoari postali su najprodavaniji modeli brenda koji je Kate vodila do 2007. 

O tome koliko je Kate bila normalna i kreativna, svojevremeno je pričala i Anna Wintour.

"Kate je imala taj neverovatan talenat za razumevanje današnjih žena. Šta one žele da nose. Pritom je pokrenula svoj brend torbi u trenutku kada su svi verovali da je estetika evropskih dizajnera jedina prihvatljiva za kupovinu torbe. Ona je promenila stav, način na koji mlade Amerikanke razmišljaju. U jednom trenutku, svaka žena u Njujorku je imala njenu torbu koja je izgledala kao malo umetničko delo, prepuna boja, motiva i detalja. Mnogo pre nego što smo u modi počeli da pričamo o autnetičnosti, ona je definisala taj pojam."

Kate Spade je rođena u Kanzas Sitiju (Misuri) 1962. godine kao Katherine Noel Brosnahan.

Još kao mala pokazala je interesovanje za odeću, provodeći maksimalno vreme u lokalnim vintage buticima. Nakon preseljenja u Arizonu gde upisuje Arizona State University, Spade počinje da radi u butiku Johns and Company, gde upoznaje Andya Spadea za koga se uskoro udaje.

Par se ubrzo seli u Njujork gde Kate radi privremeno kao urednik u magazinu Mademoisellle. Nakon mesta urednika, Spade dobija mesto modnog urednika, specijalizovanog za aksesoare. Upravo radeći kao modni novinar, Kate počinje da shvata svet dizajna i smelo osmišljava svoj prvi model torbe koji debituje u robnoj kući Barneys 1993.   

Nakon 14 godina rada u sopstvenom brendu, Kate se povlači iz kompanije a tek 2016., pokreće novu kolekciju pod imenom Frances Valentine, za obuću i aksesoare.  

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/