Olympia Le-Tan & Alberto Moravia

Prva kolekcija knjiga-torbica sa koricama slavnih romana koje je lansirala mlada pariska dizajnerka Olympia Le-Tan, doživela je neverovatan uspeh i preko noći dostigla kultni status. Sve korice bile su ručno vezene, a svaka torbica iz kolekcije napravljena je u samo 16 primeraka. Iako Olympia dizajnira i odeću, nijedna njena druga kreacija nije dostigla slavu ovih torbica. „Svaki aksesoar koji sam osmislila, pismo-torbe ili tašnice, posvećen je nekom od pisaca koje volim. Među njima su: Salinger, Faulkner, Orwell, Huxley, Fitzgerald, Conrad, Nabokov, Tennessee Williams, Arthur Miller, Boris Vian, Prévert, Sylvia Plath, Thomas Mann, Roald Dahl, Dante, Pirandello, Malaparte, Moravia...“, kaže Olympia, koja je, kako nam se čini, najnačitanija dizajnerka aksesoara na svetu. „Odrasla sam u stanu u kome nije bilo zidova, ceo je bio pregrađen policama prepunim tatinih knjiga. Iz tog razloga ni slike nisu visile na zidovima, već na policama biblioteke.“

Yves Saint Laurent & Marcel Proust

„U životu, kao i u kreacijama Yves Saint Laurenta, književnost je bila sveprisutna, što se vidi po celim kolekcijama koje je posvećivao piscima, od Cocteaua do Prousta, Aragona, Apollinairea...“, priseća se Pierre Bergé, dugogodišnji životni saputnik i poslovni partner jednog od najslavnijih kreatora u istoriji mode, a danas čuvar njegove fantastične zaostavštine. Svi koji su Yvesa ikad posetili u njegovoj kancelariji na adresi Avenue Marceau 5, a među njima je i Esther Henwood, sećaju se dugog citata iz Proustovog romana U potrazi za izgubljenim vremenom, koji je uramljen visio na zidu. „YSL je prihvatio moju molbu da ga intervjuišem dok sam radila za časopis Vogue Decoration“,  napisala je Henwoodova u uvodu, „Razgovarali smo oko sat vremena, uglavnom o knjigama. Izgledao je zadovoljno, možda baš zato što nije morao da govori o modi! Priznao mi je da nikada nije do kraja pročitao Proustov roman, kako bi uvek imao razlog da se ponovo vrati ovoj genijalnoj knjizi koju je toliko voleo.“ Na slici je YSL-ova skica za haljinu koju je 1971. kreirao za Hélène Rochas, specijalno za bal u čast Prousta u zamku Ferrières.

Manolo Blahnik & Gustave Flaubert

Na pitanje kojoj junakinji iz knjige bi voleo da posveti neku svoju kreaciju, tvorac neodoljivih manolos je bez razmišljanja odgovorio: „Emmai Bovary, mojoj najdražoj heroini iz romana, lepoj, krhkoj, intuitivnoj, posesivnoj, narcisoidnoj, ciničnoj, okrutnoj, humanoj! Njena ljubav je puna strasti, ali nam ona, zbog svojih maštarija i neispunjenih želja, izgleda kao sentimentalna naivka. Ko od nas to nije u dubini duše? Sviđa mi se njeno nepristajanje na prosečnost.“ Kao omiljene izmišljene žene iz sveta književnosti izdvojio je i Balzacovu groficu De Langeais i Odette Swann, zbog njihove lepote i zanimljivosti, ali je ipak Emma Bovary njegova najveća inspiracija: nadahnut Flaubertovim opisom njene toalete sa početka romana, tvorac najpoželjnijih cipela na svetu je za nju osmislio ovu modernu verziju štikle od svilenog baršuna i organdina u boji šipka.  

Isabel Marant & Salman Rushdie

Oličenje šarma, francuskog duha i dobrog ukusa, Marantova je pisce koji su najviše uticali na formiranje njene ličnosti podelila prema fazama svog života. Dok je išla u školu, omiljeni su joj bili Hugo, Steinbeck, Zola, Balzac; sa osamnaest Baudelaire, Rimbaud i egzistencijalisti Henry Miller, Romain Gary i Hermann Hesse; zatim Dostoevsky, Kafka, Chekhov, Mishima i Zweig. Danas su njeni najdraži književnici Rushdie i Murakami, čija nova izdanja iščekuje sa nestrpljenjem, ali i Amélie Nothomb, Michel Jan i Guy Deleury. Lik klovna koji je skicirala, kako kaže, objedinjuje moderan etnički stil koji je danas vrlo prisutan, kako u modi, tako i u delima Rushdiea, Murakamija, Michela Jana i Guya Deleurya.

Elsa Schiaparelli & Jean Cocteau

Jedna od najavangardnijih kreatorki u istoriji mode, intelektualka britkog uma i lična prijateljica mnogih umetnika, Elsa Schiaparelli, umela je da svojim provokativnim modelima, na izuzetno prefinjen način, doda umetničku crtu. Ova divna kreacija iz 1937, dugi kaput od svilenog žerseja, inspirisana je Jeanom Cocteauom, čiji je crtež dala da se ručno izveze na leđima kaputa. „Odeća koju je stvarala - njena arhitektura, konstrukcija, oblik – bila je izuzetno elegantna i istovremeno jednostavna“, kaže Farida Khelfa, ambasadorka kuće Schiaparelli. „Oblačila je poznate ličnosti poput Mae West. Izvršila je desakralizaciju mode i ukinula sva njena pravila. Nije se ničega plašila i prekršila je sve diktate dobrog ukusa.“

PageBreak


Silvia Fendi & Dante

Jednu od tašni iz svoje kultne kolekcije Baquette poznata italijanska dizajnerka aksesoara iz velike porodice koja poseduje dugu modnu tradiciju, posvetila je svom omiljenom autoru Danteu Alighieriju, istakavši na preklopu najlepše stihove iz njegove Božanstvene komedije: „Ljubav pokreće Sunce i sve druge zvezde.“ Njima je dodala i poznate maksime dva velikana XX veka, borca za mir i jednakost, Marthina Luthera Kinga („I have a dream“), i Mahatmae Gandhija („Moramo se promeniti sami da bi se svet promenio i postao onakav kakav želimo da bude“), čija izuzetna dela je podjednako nadahnjuju i u privatnom i profesionalnom životu.

Delfina Delettrez & Frida Kahlo

Pripadnica četvrte generacije talentovanih i kreativnih žena iz porodice Fendi, Delfina Delettrez, odrasla između rodnog Rima i Rio de Žaneira, obrazovana je u francuskim i američkim školama. Posle trogodišnje prakse u kući Chanel, svoj umetnički dar počela je da pretače u raskošan nakit od zlata, srebra, čelika i bakra, poigravajući se perlama, kožom, predimenzioniranim dragim kamenjem... Velika zaljubljenica u prozu Fride Kahlo, ovu ogrlicu od kože, srebra i emajla, sa priveskom od smole, posvetila je ljubavnim pismima koja je slavna slikarka pisala Diegou Riverai.

Bruno Frisoni & Francoise Sagan

Francuski dizajner, koji je povratio staru slavu modnoj kući legendarnog kreatora cipela Rogera Viviera, u kojoj je kreativni direktor poslednjih deset godina, kao svoju najdražu i najinspirativniju književnicu naveo je Françoise Sagan, enfant terrible francuske književnosti 60-ih godina prošlog veka. Poznat po tome da cipele kreira vodeći računa o celoj figuri, koju uvek i skicira, Frisoni je Saganovu obukao u sako-knjigu, a štiklu osmislio u obliku nalivpera, zanimljivo i nekonvencionalno, baš poput stila ove duhovite i slobodne autorke koja je u svoje ljubavne romane pretočila duh cele jedne generacije.

Camille Miceli & Stefan Zweig

Dizajnerka ultra šik nakita koja se proslavila dok je radila za kuću Louis Vuitton, a danas kreativna direktorka sektora za aksesoare u Dioru, posvetila je raskošnu elegantnu ogrlicu od perlica od smole sa metalnim kapicama na kožnoj podlozi gospođi Henriette iz romana Dvadeset četiri sata u životu jedne žene Stefana Zweiga, „zbog hrabrosti sa kojom je svoju strast suprotstavila umrtvljenom društvu svog vremena i nazadnim idejama koje su tada vladale”. „Kod Zweiga cenim realizam sa kojim opisuje prelomne trenutke u životu jedne žene”, kaže Miceli, koja na pitanje sa kojim od pisaca bi najradije provela nedelju dana, jedan mesec ili ceo život, odgovara: „Sa Fredericom Beigbederom i Michelom Houellebecqom – ali samo jedno veče.”

Christian Lacroix & Oscar Wilde

„Knjige koje sam pročitao sigurno utiču, razume se podsvesno, na moje kreacije”, kaže Lacroix, poznat kao veliki poznavalac ne samo visoke mode već i lepe književnosti. Kao svoje najdraže autore kojima bi voleo da posveti neki svoj rad izdvaja: Jeana Cocteaua, zato što su mu njegove knjige bile velika podrška i ohrabrenje u doba kada je bio tinejdžer; Jorisa-Karla Huysmansa, jer je u svom romanu Naopako za glavne junakinje odabrao žene poput Louise de Vilmorin; Colette, zbog njenih pustolovnih heroina i Oscara Wildea, „zbog estetike kojom je pristupao stvarima”. Zato je ovog poslednjeg, najvećeg kicoša od svih pisaca XIX veka, obukao u elegantno odelo od patchworka. 

Priredila: Mirjana Brabec

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/