Ovim činom Barbie čini istorijski korak sa svojom prvom lutkom koja nosi hidžab. Nova lutka je najnoviji dodatak godišnjem programu Barbie Shero, koji slavi znamenite žene i njihove uspehe. Ove godine ta čast je pripala Ibtihaj Muhammad, prvoj američkoj muslimanki koja se na Olimpijadi takmičila u hidžabu, u sportu Mačevanje. 

"Jako smo uzbuđeni što možemo da učinimo čast Ibtihaj Muhammad sa jedinstvenom Barbikom! Ibtihaj nastavlja da inspiriše devojke i žene širom sveta da ruše granice", stoji u opisu fotografije na Instagram stranici Martelove Barbie, na kojoj se nalaz  sportistkinja koja pozira sa minijaturnom verzijom sebe.

31-godišnja Olimpijka takođe je podelila vest na svom Instagramu profilu.

"Ponosna sam što se male devojčice širom sveta sad mogu igrati sa Barbikom koja bira da nosi hidžab!", napisala je u opisu slike. "Ovo je ispunjenje sna iz detinjstva."

Muhammad je svoju Barbiku otkrila tokom samita Glamour Woman of the Year u Bruklinu.

Pre ove lutke, opcije za oblačenje Barbike u hidžab su bile ograničene. Kreatorka "Hidžar-bike" Haneefa Adam dospela je u novine početkom godine jer je oblačila Barbike u ručno pravljene hidžabe i skromnu odeću da bi ih učinila bliskijim malim Muslimankama koje se oblače na taj način. 

Kompanija Hello Hijab takođe je skrenula pažnju na sebe pravljenjem hidžaba za lutke da bi "navikla decu da viđaju ovu vrstu "pokrivača" i time smanjili nepovoljne konotacije".

Sada, sa Muhamaddinom lutkom još lakše je uključiti hidžab u igru, a komentari na Instagramu to samo potvrđuju.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/