The Council of Fashion Designers of America (CFDA) sinoć je dodelio nagrade najboljim dizajnerima muške i ženske odeće, kao i aksesoara. Glavna nagrada, ona za najboljeg dizajnera ženske odeće, ali i nagrada za najboljeg dizajnera muških kolekcija pripala je Rafu Simonsu odnosno brendu Calvin Klein koji kreativno vodi belgijski kreator.

Moramo da konstatujemo kako je ovo veliko priznanje za Simonsa kao dizajnera budući da je počeo i proslavio se po svojim kolekcijama muške odeće, a sada je nagrađen i za one ženske!

Simons je pre tri godine dobio CFDA nagradu za svoj rad u Dioru. U obrazloženju CFDA stoji da je Raf jedan od najsnažnijih modnih stvaralaca američke mode. Inače, ovo je drugi put u istoriji da je neki dizajner dobio obe glavne nagrade - i za mušku, i za žensku kolekciju. Pre njega to je uspelo Calvin Kleinu, koji je obe statue odneo kući 1993. godine.

Pored Rafa i Calvina, još šest dizajnera je ovekovečeno ovim dvema glavnim CFDA nagradama tokom karijere, ali niko od njih nije kao Simons i Klein dobio iste godine obe. Donna Karan je bila prvi dizajner koji je nagrađen i za žensku i za mušku. Za žensku joj je statua pripala 1990. godine, a za mušku dve godine kasnije. (žensku je dobila opet 1995.).   

Ralph Lauren je nagradu za Najboljeg dizajnera ženske dobio 1995., a za mušku 1996. i 2007., dok je Michael Kors okićen za ženske kolekcije 1999. godine dok mu je za mušku liniju nagrada pripala 2003.

Marc Jacobs je kući odneo čak tri ženske i jednu mušku, a Tom Ford ima kod sebe dve nagrade za mušku i jednu za žensku kolekciju.

Ovo je inače retkost da u prestižnim modnim nagradama bude nagrađen jedan dizajner za obe kolekcije, ali pre dve godine British Fashion Awards su dodelile Jonathanu Andersonu duplu statuu, čime je on postao prvi dizajner u istoriji britanskih nagrada koji je nagrađen za Menswear i Womenswear.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/