U čast 70-godišnjice od osnivanja francuske kuće Dior, Les Arts Décoratifs će postaviti izložbu naslova “Christian Dior, Couturier du Rêve” (“Christian Dior, Dream Couturier” na engleskom) koja će obuhvatiti najslavnije kreacije Christiana Diora i svih 6 velikana modne scene koja su ga nasledila, na preko 3000 kvadratnih metara unutar prostora koji će za potrebe izložbe posebno dekorisati arhitekta i dizajner enterijea Nathalie Crinière.

U planu je da se izložba otvori 5 jula za vreme Pariske nedelje visoke mode i da traje do 7. januara 2018, što predstavlja dovoljan period da svi zainteresovani posete ovu veličanstvenu postavku. Već sada najveću pažnju izaziva ideja da se glavna prostorija muzeja pretvori u balsku sobu inspirisanu Dvoranom ogledala (Hall of Mirrors at the Château de Versailles) iz Versaja, u kojoj bi bile najistaknutije kreacije koje su nosile kraljice, princeze i aristokratija na čelu sa princezama Grace Kelly i Dianom, ali i slavna lica poput aktuelnih ambasadora Diora, Charlize Theron i Jennifer Lawrence. 

Poslednja pariska retrospektiva posvećena Dioru je održana u muzeju Les Arts Décoratifs 1987. godine, a obuhvatila je desetogodišnje stvaralaštvo couture genija, za period od 1947. do njegove smrti 1957.

Veliki mamac ove su svakako kreacije koje su Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons i Maria Grazia Chiuri osmislili, uključujući poslednje couture kreacije koje je Maria osmislila za svoj couture debi, prikazan u januaru tekuće godine.

Pored kreacija imaćemo priliku da vidimo krzna Frédérica Casteta, ilustracije, skice, torbe, nakit kao i beauty izdanja s potpisom Serge Lutensa, Tyena i Petera Philipsa, i parfeme koje je za kuću osmislio François Demachy. Mali deo će posetioce odvesti i behind the scene, tamo gde Diorovi majstori ručnog rada stvaraju sve te fantastične kreacije.

Naravno, u fokusu će ipak biti 300 haute couture haljina koje su kreirane od 1947. godine do danas.

# Bar suknja koju je Dior osmislio 1947. godine za haute couture kolekciju

# Opera Bouffe haljina za haute couture fall 1956.

# Bonne Condulte haljina Yves Saint Laurenta za Diorovu haute couture 1958. kolekciju

# Palladio haljina Gianfranca Ferrea za Dirovu haute couture s/s 1992.

Shéhérazade look koji je John Galliano osmislio za Diorovu spring / summer 1998. kolekciju 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/