Prošla godina bila je zaista burna kad su u pitanju smene dizajnera, ali i promene u svetu mode generalno.

Novi su načini prikazivanja kolekcija, prodaje, velike dizajnerske kuće promenile su svoje kreativne direktore, a izgubili smo i niz značajnih osoba koje su svojim delovanjem obelžeile modnu istoriju zauvijek.

U 2017. nas čekaju neke drugačije stvari, a mi smo izdvojili pet događaja kojima se u ovoj godini iznuzetno radujemo:

Prva kolekcija Laure Kim i Fernanda Garcije za kuću Oscar de la Renta

Dizajnerski duo, koji je do sada radio na kolekcijama za svoju kuću Monse, nasledio je Petera Coppinga na čelu kuće Oscar de la Renta. Svoju prvu kolekciju Kim i Garcia trebalo bi da predstave u februaru 2017. godine, no nedavna tužba koju je Carolina Herrera podigla protiv Kim i Oscara de la Rente, mogla bi sprečiti dizajnerku da učestvuje u radu na toj kolekciji. Bez obzira na to, prva kolekcija iščekuje se sa nestrpljenjem, a od dua se mnogo očekuje jer su svojim kolekcijama za Monse pokazali da duboko shvataju modni dizajn. 

foto: Profimedia

Prva kolekcija Rafa Simonsa za Calvin Klein

Calvin Klein bez svojih kreativnih direktora ostao je u aprilu prošle godine, da bismo potom letos saznali kako će njihovu poziciju preuzeti veliki Raf Simons. On je, međutim, odbio da prikaže svoju prvu kolekciju u septembru, zbog čega se s nestrpljenjem iščekuje nadolazeća Nedelja mode u Njujorku na kojoj ćemo konačno videti njegovu prvu kolekciju za Calvin Klein. Simons je briljirao u Dioru, a u Calvin Kleinu bi se mogao snaći i bolje.

foto: Profimedia

Novi brend Alexe Chung

Chung je izjavila da je tek sada nakon brojnih saradnji sa modnim brendovima, spremna da pokrene svoj sopstveni brend koji će biti koncentrisan na svakodnevnu odeću, kao i onu večernju koju će upotpunjavati modni detalji, poput nakita i cipela. Prva kolekcija prodavaće se u odabranim robnim kućama kao što su Selfridges, Galeries Lafayette, sajtovi: Matchesfashion, MyTheresa i SSENSE, a prvi pogled na nju dobićemo u maju ove godine.

foto: Profimedia

Izložba posvećena Rei Kawakubo u njujorškom Metropolitenu

Costume Institute njujorškog muzeja Metropoliten proleće ove godine priprema izložbu posvećenu legendarnoj modnoj dizajnerki Rei Kawakubo, što je tek druga izložba koju je Met posvetio živom dizajneru. Rei Kawakubo kao osnivač Comme Des Garçonsa i Dover Street Marketa postala je jedno od najvažnijih imena u istoriji modne industrije i sasvim je sigurno kako će ova izložba biti od velikog značaja za teoretičare i modne istoričare, ali i sve zaljubljenike u njen rad i modu generalno. Šuška se o tome kako bi ova izložba mogla dosegnuti popularnost izložbe posvećene Alexanderu McQueenu, "Savage Beauty", koja je do sada najposećenija postavka čuvenog Meta.

foto: Instagram/taschen

Igrani film o životu Alexandera McQueena

Jedan od najtalentovanijih modnih dizajnera ikada, ove godine dobija i svoj film. Biografski film snima se prema scenariju baziranom na biografiji Andrewa Wilsona, "Alexander McQueen: Blood Beneath the Skin" iz 2015., a trebao bi izaći krajem godine. Legendarnog Leeja McQueena na filmskom platnu otelotvoriće 26-godišnji glumac Jack O'Connell, koji izuzetno liči na čuvenog kreatora.

foto: Instagram/majagronbergdesign

Izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/