Ljubavne priče, neobični susreti, istorijske biografije su samo neke od priča ovih filmskih ostvarenja.

Ako želite da se vratite u period iz sredine prošlog veka i budete partner u zločinu Yves Saint Laurent-u, ili da igrate u suton sa Rita Hayworth onda su ovi filmovi - pravi izbor za vas.

U nastavku smo odvojili 7 legendarnih modnih filmova koji su na sve nas ostavili najveći utisak:

BlowUp

U glavnim ulogama ovog kultnog filma su Verushka, David Hemmings, Jane Birkin i Vanessa Redgrave. Fenomenalan film Michelangela Antonionija iz davne 1966. pod nazivom ‘Blowup’ je jedan od prvih filmskih filmova koji su se pojavili na bioskopskim platnima.

Priča prati život slavnog fotografa koji lukavo beleži ubistvo na filmu!

Funny face

Fred Astaire, Audrey Hepburn i Kay Thompson...

“Funny Face” je jedan od autentičnih plesnih filmova sa fantastičnim kostimima. Film iz sredine prošlog veka istražuje modni svet iz ugla radnika u knjižari i filozofa amatera. Sa pregršt kostima koje je dizajnirala Edith Head, “Funny Face” je potpuno zasluženo jedan od omiljenih modnih filmova.

Eyes of Laura Mars

“Eyes of Laura Mars” daje akceat mračnoj strani modnog sveta. Fokusiran na glamuroznu modnu fotografkinju koja je specijalizovana za mračne, ulične, realne fotografije, film prati život Laure Mars koja održava svoj imidž zasnovan na kontroverzi fenomena ‘glamurozno nasilje’.

Ovaj uzbudljivi triler je zasnovan na fotografijama koje je obezbedio Helmut Newton.

Dior and I

Prateći proces u stvaralaštvu bivšeg kreativnog direktora Diora - Raf Simonsa. “Dior and I” je jedan od najpronicljivjiih modnih dokumentaraca našeg vremena. Lukavo vas uvlači u svet svetski poznate kuće Dior, dajući vam priliku da zavirite u kreativni proces, odnosno iza kulisa, tamo gde nastaju nadrealne kreacije francuske kuće.

Cover Girl

Jedan od najpopularniji mjuzikla iz ratnog perioda, “Cover Girl” (u glavnim ulogama Rita Hayworth i Gene Kelly) priča o sasvim običnoj devojci iz hora kojoj je data prilika da postane zvezda sa naslovne strane. 

Ovo filmsko ostvarenje je nagrađeno Oskarom davne 1944., i proglašeno je jednim od najboljih mjuzikla svih vremena.

Bill Cunningham New York

Film o legendarnom street style fotografu koji nas je napustio prošle godine.

“Bill Cunningham New York” prikazuje uzbudljiv svet njujorških ulica, uslikan na biciklu ovog genijalnog Amerikanca. Filmsko ostvarenje istražuje njegovu životnu filozofiju koja je bila fokusirana na svet mode, umetnosti i fotografije.

Yves Saint Laurent

Zasnovan na besmrtnom kralju mode i umetnosti iste, film “Yves Saint Laurent” se osvrće na život ovog modnog maestra sa početka karijere 1958. goine, kao i na njegov život kada je upoznao ljubavnika i poslovnog partnera Pierre Bergea. 

Tekst: Nemanja Lalatović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/