Bilo je tu raznih dešavanja - od napuštanja dizajnerskih kuća od strane velikana modnog sveta poput šokantnog odlaska Albert Elbaza iz Lanvina, pa sve do uvođenja najluđih trendova poput mannequin challengea i lansiranja nove Chanel muze, sweet Lily-Rose Depp.

Neke trendove već smo poslali u zaborav, dok su pak drugi u punom sjaju zablistali i osvojili srca strastvenih ljubitelja mode. U nastavku smo izdvojili neke od trendova koji su ostavili najveći trag u proteklih 12 meseci:

Nude selfie i choker ogrlice

Najpopularnija izdanja slavnih u 2016., su nažalost bila ona koja skoro da i nisu uključivala garderobu. Kada je Kim Kardashian objavila skroz obnaženu fotografiju iz hotelskog toaleta početkom marta, započela je eru čudnog načina izražavanja sebe u vidu "poremećene" doze feminizma.

Ako razmišljate o tome koliki je uticaj ovo imalo na naše razmišljanje u smislu modnog izražavanja, setite se činjenice da je sajt Lyst objavio da je jedna od najtraženijih stavki na njihovom sajtu pretraga - bikini koji izgleda kao crne trakice za cenzuru, i to za čak 400%.

Na Paris Fashion Weeku, samo par nedelja kasnije, njena sestra Kendall nosia je sličan top koji je bio inspirisan slavnim selfiem njene polusestre. Sa tim komadom, nosila je i crni trakasti choker koji je svaka zvezda ženskog pola ispod 25 godina nosila kao neizbežan aksesoar ove godine.

Ako ste tinejdžerka, sigurno ćete u svom ormaru imati bar jedan choker.

Gola ramena

Od topića za vreme letnjih dana, preko iscepanih pletenih džempera, venčanica koje otkrivaju ramena do lepršavih bluza koje razotkrivaju taman toliko da zagolicaju muškarcima maštu, a kod žena izazovu zavist...

Gola ramena su definitivno jedan od najvećih trendova u godini iza nas. Ovaj momenat se desio donekle zbog naše love-hate veze sa golotinjom. Bilo kako bilo, spotlight je bio na ramenima. Zato održavajte svoj ten!

foto: Profimedia

Instagram takmičenje

Godinu dana je mnogo dug vremenski period kada su u pitanju društvene mreže. Kad malo bolje razmislimo, i jedan sat je previše na socijalnim mrežama. Šta želimo da vam poručimo? Da je Instagram u 2016. godini postao jedna vrsta takmičenja!

U modnom svetu, “pobeđivanje” na Instagramu je neka vrsta trenda. Ako i dalje mislite da je Instagram, recimo, za pijane selfije iz taksija, razmislite opet. Gore pomenuta društvena mreža je postala LinkedIn za prelepe ljude.

Ako nam ne verujete, pogledajte Selenu Gomez, koja ima 104 miliona pratilaca, dok samo unovčava čekove koje dobija radeći za određene brendove. Prvo je to bio Louis Vuitton, a nedavno je iznenadila sve ugovoroma sa kompanijom Coach u vrednosti od vrtoglavih 13 miliona dolara! To naravno nije dostižno mnogima, ali sledeći put kada budete pomislili da okačite neku pijanu fotku, setite se ovoga. OK?

See now, buy now!

U godini u kojoj je hit aplikacija Boomerang omogućivala nam da vidimo "prošlost" i po nekoliko (zabavno, montiranih) puta, došli smo do tačke gde je moda odlučila da prekine sa tradicijom i okrene se konceptu "see now - buy now".

Nekada je pravilo bilo da garderoba koja se predstavi na Fashion weeku, tek u radnje stigne za 6 meseci. To je čini se prošlost. Danas samo par sati nakon revije, imate mogućnost da u prodavnicama kupite prikazane modele.Prvi sa revolucijom je krenuo britanski brend Burberry.

Michelle Obama i princ George - nove ikone stila

Epski modni momenti više nisu rezervisani samo za Fashion week i dodelu Oskara. Jednak broj ključnih modnih momenata u 2016. godini se dogodio koliko na svečanim prijemima, toliko na modnim pistama.

Izveštaj: Tina Fey je nosila savršenu kreaciju Versacea na dodeli Oskara, ali niko nije očarao koliko Michelle Obama u Versace haljini sa šljokicama na svojoj poslednjoj večeri kao Prva dama Amerike.

Takođe, ulicama uzduž i popreko Milana, Londona i Njujorka mogli smo da vidimo street style zvezde kako šetaju i promovišu pyjama trend, ali niko nije izazvao toliku historiju kao princ George u pufnastoj spavaćici kada je upoznao predsednika Obamu. Medenjak!

Post chic

Ako bi trebalo da odabaremo jedan komad u 2016. godini koji predstavlja 100% must-have komad, to su onda definitivno Vetements čizme sa štiklom jednoroga, koje liče na čarapu.Ove čizme su rasprodate mesecima unazad, a sada ih možete naći samo na internetu po duploj ceni u odnosu na prodajnu.

Preostale glavne momente u modi iz 2016., pogledajte na sledećoj stranici...

PageBreak

Godina u znaku Belle i Gigi Hadid

U godini za nama svi su obožavali sestre Hadid. Bilbordi, reklame, editorijali, revije - sve je bilo u znaku ove dve lepotice.

Gigi (21) i Bella (20) pa i njihova majka,  bivša manekenka Yolanda su definitivno modni trio koji je izazvao veću pažnju i od Kardashian klana. Gigi je svoju poziciju u modnom svetu učvrstila kroz poznanstvo sa Kendall Jenner, dok je njena sestra osvojila simpatije ljubitelja mode uz svoju sestru i vezu sa pevaćem Abelom (The Weeknd).

Vrhunac njihove popularnosti je bilo pojavljivanje na pariskoj Victoria’s Secret reviji gde su sestre pobrale čestitike svih prisutnih.

Potpuna dominacija jeansa

Uske farmerke su učvrstile svoj položaj u modnom svetu pre skoro deceniju, i niko nije očekivao da će se toliko zadržati.

Nova generacija jeansa je potisnula skinny model. Takozvane ‘Frankenštajnove’ farmerice koje je dizajnirao Vetements posebno su osvojile srca sbih trendseterki. Ovaj model je napravljen od krpljenog teksasa tako da izgledaju kao stare, iznošene farmerice koje su prepravljane po stoti put.

Fenomenalna Beyonce

Njen novi album Lemonade je srušio mnoge rekorde, ali kako i ne bi kada ova trendi 35-godišnja diva peva o lepoti, sukobima i svakodnevnim unutrašnjim borbama crnoputih žena, odevena u modele najjačih modnih kuća današnjice.

Bey je idealan primer kako jedna lepa i poznata ličnost može da iskoristi svoju popularnost da pošalje značajnu poruku koja će pomoći ljudima širom sveta. Mi kažemo - jedno veliko BRAVO za Beyonce.

Pirelli - 100 % prirodan, bez retuširanja, posvećen velikim filmskim divama

Početkom decembra osvojio nas je čuveni Pirelli kalendar u kom su se pred objekivom nemačkog fotografa Petera Lindbergha našle slavne glumice - Uma Thurman, Nicole Kidman, Penelope Cruz, Helen Miren i mnoge druge.

Ove godine inspiracija i tema slikanja je bila ta prirodna lepota, gde je suština bila spoznaja mladim ljudima da čak i zvezde poput Ume Thurman, Robyn Right Penn kada skinu skupe dizajnerske krpice i šminku u vrednosti od 500 dolara, izgledaju kao svaka druga žena - prelepo, prirodno.

Bez Photoshopa, glumice su zablistale i pokazale kako i nakon tridesetih, i bez šminke intelekt, ispunjen život i sreća oblikuju pravu LEPOTU!

foto: Profimedia

Ružičasta

‘Millenial pink’, ‘Ne baš pink’, ‘Rozenkvarc’ - zovite je kako hoćete ali ovo je definitivno boja koja je osvojila modni svet u 2016. Paul Smith limitirana kolekcija ćebenceta za Gentlewoman magazin; pink plašt haljina iz Celine kolekcije.... dizajneri su prigrlili sve nijanse ružičaste!

Chanel na Kubi

U 2016, Pariz je izgubio svoju nadmoć. Rio je dobio Olimpijadu, kao i futurističku Louis Vuitton Cruise kolekciju. Takođe, Kuba, gde je Karl Lagerfeld predstavio Chanel Cruise kolekciju je bila ozbiljan stilski momenat koji ćemo pamtiti večno!

Predstavljane preskupe i unikatne garderobe na ulicama Havane. Ovakav show nisu propustile street style zvezde koje su doletele sa svih strana sveta zbog Karlove kubanske ekstravagnce!

Nije gotovo dragi naši, čeka vas poslednja strana...

PageBreak

Androgene cipele

Muški ili ženski model? Koga briga! Polna neutralnost je bila satkana u sam kod mode. Na reviji Louis Vuittona to je bilo više nego i očigledno kada smo videli kako Jaden Smith nosi žensku garderobu, ali i kod velikog broja kompanija koje su spojile mušku i žensku garderobu na istu pistu.

Na stranu to, pogledajte svet ciplela! Gucci mokasine - iskonski polno neutralne cipele bile su glavni imperativ ove godine.

Gde će se ovo završiti? Ko zna. Ali androgenost je na ceni!

Plava košulja

Umesto bele košulje, ove godine smo nosili sve nijanse plave - kao apsolutni hit u godini na izmaku! Kako modni eksperti predviđaju, nosićemo je i naredne!

Veličanstveni pliš!

Otmen, decentan, raskošan, baršunast. Pliš je obeležio drugi deo godine. Blejzeri, slip haljine, kaputi, čizmice, salonke, kombinezoni. Svaki It model je imao jednu zajedničku nit - pliš!

Kaput, i dalje glavni komad zime

U ovoj godini nije bilo bitno kakav nosite kaput, već na koji način ga nosite. Ležerno prebačen preko ramena. U paru sa jaknom, ili drugim kaputom ili tako da pada sa oba ramena, kao što je prikazano na Balenciaga reviji u martu i svim mogućim street style zvezdamau. Poenta nošenja je da prikaže da vam nije bitna praktična strana kaputa, već mogućnost da od njega napravite tako kul i šik komad.

Tekst: Nemanja Lalatović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/