Generacije devojčica širom sveta odrastale su uz popularnu Barbie lutku.

Međutim, vremenom se i Barbie menjala, pa umesto vitke i visoke plavuše, sada možemo naći i nisku Barbie sa oblinama. Takođe, postoji Sociality Barbie koja je aktuelna na društvenim mrežama poput Instagrama.

Najveće iznenađenje je ipak Barbie koja se pojavila u potpuno nesvakidašnjem izdanju odevena u hidžab.

Naime, dvadesetčetvorogodišnja Haneefah Adam iz Nigerije pokrenula je sopstvenu liniju Hijarbie, a na ideju je došla jer nigde nije videla Barbie koja je obučenu u skladu sa kulturom iz koje Haneefah dolazi, već sa prepoznatljivim izgledom  koji promoviše vrednosti zapadnjačke kulture.

Haneefah je izjavila za Mic i BuzzFeed da je Hijarbie oblačila po ugledu na svoj stil oblačenja, ali i da joj je stil muslimanskih modnih blogerki takođe bio inspiracija.

Haneefah se nada da će Hijarbie postati pravi hit na Instagramu.

Za Mic ona je istakla:,,Želim da devojčice imaju mogućnost da koriste igračke koje predstavljaju njihovu veru i kulturu, a pomoću toga one će prema sebi steći poštovanje."

"Kada se deca adaptiraju u svojoj sredini i kada su okružena vrednostima svoje kulture počinju više da veruju u sebe, imaju samopouzdanje i ambicije." - ističe Haneefah za Mic.

"Nadam se da će oblačenje Barbie u hidžab stvoriti osećej pripadnosti kod devojčica i imati na njih pozitivan uticaj.

Haneefah smatra da je jedina mana Hijarbie što nije rasno raznolika i ističe da bi volela da ima crnu Hijarbie koja bi izgledala potpuno poput nje. Ona takođe obećava da će odeća koju nosi Hijarbie biti uskoro dostupna za kupovinu.

Priredila: Teodora Andrić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija