Instagram je već dokazao svoju moć u kreiranju trendova i uticaju na pojedinca, njegov stil i osećaj za modu... Ali, pored inspirativnih outfita i pronalaženje novih chic odevnih komada, često dođe trenutak kada shvatimo da više ne volimo neku stvar i da nam treba pod hitno, obnova garderobera.

Srećom, Visit Sweden portal je smislio jednu orginalnu (i pristupačnu!) ideju koja održava budžet na zadovoljavajućem nivou, a nas "tera" da stalno nosimo nove stvari i osvežavamo svoje outfite...

Pitate se kako je to moguće? Reč je o incijativi menjanja garderobe, pod nazivom #sharewear.

Ideja je veoma jednostavna: fotografije odeće se postave na Instagram i prva osoba koja napiše komentar ispod posta dobija priliku da pozajmi stvari koje može da nosi nedelju dana, pre nego što ih podeli sa drugim korisnikom. 

Ono po čemu se "ShareWear" razlikuje od drugih incijativa je što, za razliku od drugih sajtova za razmenu garderobe, ne morate da platite pozajmljivanje odevnog komada.

Zapravo,  sve što treba da uradite je da na vašem Instagramu upotrebite hashtag #sharewear. To je način da izbegnete ponavljanje jednoobraznih outifita, kao i da izbegnete Carrie Bradshaw osećaj krivice kada, na kraju svakog meseca, stigne vaše stanje računa u banci. 

Foto: Instagram / next2u.ru

Visit Swede objašnjava kako je nastala ideja za pokretanje #sharewear projekta:

"Milioni tona tekstila se bacaju svake godine, što je užasni podatak. U onom trenutku kada vam više neki komad ne treba, umesto kante, vašim (sada nepotrebnim) stvarima možete dati priliku da idalje budu korisne, da žive i da se neko zaljubi u njih. To je razlog zašto je Sweden pokrenuo razmenu garderobe kao deo ljudske i kreativne incijative, čiji cilj je da inspiriše održivost koja je usklađena sa modom. Ovaj neobičan projekat možemo nazvati ready to share kolekcijom koju čine živopisni švedski modni komadi koje možete pozajmiti- ali samo ako nastavite da ih delite dalje."

U teoriji, to je fantastičan plan koji nam pomaže u misiji da obradujemo i obučemo mnoge dame nalik poznatim švedskim street style zvezdama, kao što su Pernille Teisbaek i Elin Kling. Ali da li je deljenje odeće sa strancima na Instagramu malo čudno? Ili neprijatno iskustvo?

Lizzie Harrison, istraživač u Centru za održivost mode je dala izjavu za poznati portal Refinery29, kada je iznela svoje mišljenje o deljenju garderobe sa strancima: 

"Instagram čini ljude transparetnim. Ako neko ima haljinu koju ja želim da nosim, mogu da pogledam fotografije te osobe u haljini, sa njenom mačkom i čak saznati gde je ona bila na odmoru prošlog meseca. Postoji nešto zanimljivo o vezi sa prethodnim vlasnikom, verovatno jer je reč o ličnom odnosu i povezanosti odevnog komada i čoveka."

Foto: Instagram / next2u.ru

Sarah Ditty, urednica Ethical Fashion Foruma smatra da je Sharewear vrsta incijative koja sprečava implusivnu kupovinu koja izaziva kasnije mnoge modne probleme i onaj dobro poznati osećaj krivice. "Ako nije rešenje, ona je sharewear jedna vrsta pomoći", kaže Sarah i dodaje:" Ako želimo da napravimo modnu industriju održivom onda ćemo morati da imamo više ovih projekta i incijativa, koje će raditi zajedno."

Dakle, da li biste se usudili da podelite svoju garderobu sa strancima na Instagramu? 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija