On? Ona? Zar je bitno? Kolekcije i stajlinge ove godine su obeležili no gender izgledi 

Kada je nasledio Fridu Giannini na mestu kreativnog direktora Guccija, Alessandro Michele nije samo doneo neku novu romantiku i ženstvenost italijanskom brendu u februaru 2015. godine, već i savršen miks muških i ženskih modela stvarajući unisex modu koju mogu oba pola da nose s jednakom impresijom. Složićete se, samo geniji to mogu! Njegovim stopama kao da su krenuli i ostali dizajneri. Svesno odbacujući i "ubijajući" minimalizam, vizionari mode su nam ponudi slip haljine, široke svilene košulje, kombinezone i pantalone + suknja stil, za koje nismo mogli da definitivno prelomimo da li pripadaju ženskoj ili muškoj modi.  

Helanke za posao, pidžama i sportski komadi tokom dana: rođen je nov casual

Sportska garderoba već nekoliko sezona "drma" modni vrh. Prvi se zarazio Wang, ali njegovu estetiku su ispratili i Proenza Schouler, Victoria Beckham, Stella McCartney, Chloe. Tako smo dobili jedan novi pokret "athleisure", hibrid RTW mode i sportske mode: kašmirske jaknice nalik zimskim jaknama koje se nose na planini, ove dizajnirane helanke kao i armiju slebdenika Sam Smith modela koji su počeli patike da nose 24h, pa i na značajnije sastanke ali i Fashion Week izdanje, sve sa jeansom i bodijem.  

Motivi sa ruskih, gruzijskih i ukrajinskih nošnji obeležili veliki broj kolekcija

Početkom leta, Instagram je bio preplavljen komadima i outfitima ukrajinskog brenda Vita Kin, čije raskošno ukašene vyshyvanka haljine (maxi, sa rukavima, rolkom, prorezima, faltama) koštaju i preko hiljadu evra. Ove unikatne haljine doduše šiju se ručno i to više od 3 nedelje, a osvojile su sve ruske i druge dame svojim etno motivima i šarmantnim krojevima.  

Novi modeli

Od kada postoji termin "supermodel" čini nam se da modna industrija ali i ceo svet ne može da se dogovori oko idealnih dimenija istih. Iako smo kroz istoriju doživeli da vidimo i ultra skinny (Twiggy) ali i žene rasnih, seksi oblina (Cindy Crawford), poslednjih 15 godina piste, ali i modni editorijali su pripali mršavicama koje su na ivici anoreksije. Međutim, od kada se u modeling svetu pojavila GIGI HADID stvari kao da se popravljaju jer mlada manekenka i sestra Belle Hadid izgleda nalik onim starim supermodelima. Gigi prosto nije mršavica i kostu, već dama koja ima rasne bokove, bujne grudi i izvajane vretenaste noge.

To je ipak nije udaljilo od najjačih dizajnerskih imena poput Tommy Hilfigera, Balmaina, DVF, Michaela Korsa, Versacea čije revije i kampanje su obeležile Kendall i Gigi, novi duo koji dominira na modnom svetu. Nažalost, javnost nije bila baš toliko oduševljena pa je Gigi pretrpela nekoliko negativnih komentara koji su otvorili novo pitanje: Šta masa ustvari želi? Mada, nikada niko nije uspeo da zadovolji sve. Ali da GIGi izgleda zdravo, negovano i seksi, stoji. Ako pitate nas, mi bismo više voleli da viđamo 100 Gigi nego 100 anoreksičnih, bolesnih.   

Iskustvo je na ceni ( i u modi) 

U godini u kojoj je kraljica Elizabetha postala britanski monarh s nadužom erom vladavine (koja btw još traje), mnogi su se portali osvrnuli na stil ove autentične žene. Pored Elizabethe izdvojile su se i ostale velike dame koje su odavno zašle u sedamdesete, osamdesete pa i devedesete.

Sve je počelo sa šarmantnom kampanjom Dolce & Gabbane koja je za glavne zvezde imala 3 bakice da bismo onda u nekoliko kampanja videli Lindu Rodin (66), zatim Joan Didion (81) kao centralnu figuru prolećne Celine kampanje i Joni Mitchell (72) koja je bila zvezda Saint Laurenta u julu.

Naravno, od početka godine često smo citirali veliku Iris Apfel (94) koja ni u devedesetim ne odustaje i posećuje sva velika modna dešavanja a ove godine je promovisala i svoju eponomnu biografiju. Kako je došla jesen, Dame Maggie Smith (80) je briljirala i kupila kritičare ulogom u Lady In the Van dok je Monica Belluci (50) postala najstarija Bond devojka.

Prozirne nude haljine dominirale na crvenom tepihu

Beyonce, Kim Kardashian i Rihanna ni ove godine nisu odustale od prozirnih, seksi provokativnih haljina na ivici kiča. Grudi, leđa i butine... nude haljine koje su otkrivale veliki deo kože obeležile su crveni tepih, i to pogotovo onaj rezervisan za Met Ball – tradicionalni jednogodišnji maraton red carpet kreacija koji po običaju kroji Anna Wintour koja je ove godine zabranila crnu a kao temu izabrala drevnu Kinu.

Međutim, ove godine ipak najpoznatiji modni hashtag nema veze ni sa bradavicama ni sa nude haljinama već sa prilično konvencionalnom plavom i crnom haljinom. Ili je na kraju ipak "ona" haljina o kojoj su svi pisali bila bela? Zlatna? Ili u nijansama peska kako ju je opisala Lady Gaga? 

Odlazak #VELIKANA

Nekada su se dizajneri menjali na 6 godina. Prosto, dolazilo je do zasićenja i nekog vrhunca koji je morao da kulminira drastičnim promenama. Danas, dizajneri ostaju u nekim kućima i po 2, 4 sezone. Ove godine Alexander Wang, Raf Simons i Alber Elbaz su napustili svoje modne kuće, odnosno Balenciagu, Diora i Lanvina, dok je u Londonu Jonathan Saunders zatvorio sosptveni brend.

Ništa niste promenili, ako niste promenili FRIZURU

Sudeći po prošlogodišnjom pomamom za bobom, očekivali smo da će ove godine taj trend nekako splasti, ali ne. Bob je i ove godine ostao IT frizura, dok je u sferi boje dominirala neka nova verzija ombrea, famozni Bronde. Na polju stilizovanja, slavio se undone stil, odnosno messy look koji je bio preporučljiv i za kraće i duže frizure, a posebno za punđe. Dok su se skoro sve dame iz sveta filma i muzike opredelile za bob, kraj su obeležile Adele i Kate Middleton koje su znatno skratile svoje dužine. 

Svi su se zaljubili u haljine SELF PORTRAIT brenda

Čipkane haljine londonskog brenda Self-Portrait u bordo i plavoj nijansi su ovaj relativno nepoznat brend učinile ekstremno popularnim u roku od 6 minuta! Za pristupačnim komadima ovog brenda su "poludele" sve dame, redom od Olivie Palermo, Beyonce do Kylie. Izuzetno kvalitetne i atraktivnog dizajna, ove haljine su mamile i sjajnom cenom, s obzirom da koštaju preko 350 funti, naspram ostalih koje umeju da koštaju i preko 900!   

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija