U poznatoj londonskoj galeriji Saatchi juče je glamurozno otvorena izložba Mademoiselle Privé, jedna od najobimnijih postavki posvećenih kostimima kultne dizajnerke ali i predmetima koje je Coco Chanel za svog života posedovala.

Na samoj izložbi jedan deo je pretvoren u mini bioskop u kom će svi posetioci izložbe imati priliku da vide kratak video koji je snimio Karl Lagefeld u kome slavnu dizajnerku Coco igra Geraldine Chaplin.

Coco se pojavljuje 40 godina nakon svoje smrti u kancelariji nemačkog dizajnera koja se nalazi u njenom Rue Cambon apartmanu u Parizu. Coco nastupa prilično žustro ispred Karla suočavajući ga s pitanjima vezanim za svoj eponomni brend. "Šta ti misliš da radiš? na šta joj Karl Veliki odgovara "Održavam te u životu."   

Mademoiselle Privé je možda na prvi pogled klasična retrospektiva ali je daleko više izložba o Karlovom viđenju slavne dizajnerke i onome što bi ona danas mogla da bude, da je živa.

“Mislim da sam mnogo više uradio za nju, nego za sebe, jel vam se čini da je tako? Ali opet, to je nekako logično. Coco je bila snažna, moćna žena sa neverovatnim egom. Pored nje, ja sam nalik nekom duhu."

Haha, oook Karl. Međutim, nema dvoumljena da je ova revija svojevrstan show nemačkog dizajnera. 

Bruno Pavlovsky, čovek na čelu Chanelovog fashion odeljenja, nema sumnju koja ličnost trenutno prevlađuje u Chanelu.

“Što se mene tiče, za mene je Chanel, Karl. Ja lično nikada nisam upoznao mademoiselle Chanel. Ono što znam o njoj je samo da je ona veliki inspiracija Karlu. Nema sumnje da je za poziciju i popularizaciju Chanela danas zaslužan Karl."

Coco Chanel bez obzira na neosporivu zaslugu Karla za Chanelovu reputaciju i dalje nastavlja da inspiriše umetnike, biografe, režisere koji ne prestaju da objavljuju dela posvećena kultnoj dizajnerki.

“To je sasvim normalno i očekivano. Chanel je bila ispred svog vremena. Način na koji je videla modu, kreirala, razmišljala, promovisala... sve to je to bilo tada inovativno, drugačije. Sem boljeg odevanja, Coco je uspela da žene podstakne i na samostaljivanje, nezavisnost. Čak i sad da je živa, Coco bi nesumnjivo bila ispred svih kreatora,” izjavio je Bruno.

foto: Profimedia

Fokus izložbe je na detaljima iz bogate istorije kako brenda tako i samo kreatorke sa naglaskom na visoku modu, kultni parfem no.5 i jedinu kolekciju nakita koju je Coco uradila 1932.godine, dok kompletna postavka zauzima sva 3 sprata londonske galerije, pa i baštu koja je dekorativno ukrašena ključnim predmetima Cocinog života.  

Otvaranju su prisustvovale Julianne Moore, Vanessa Paradis, Lily-Rose Depp, Cara Delevingne, Rita Ora, Anja Rubik, Erin O'Conner i još veliki broj poklonika Chanelove mode.

Pogledajte galeriju za više fotografija sa otvaranja >>>

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija

Otvaranju su prisustvovale ambasadorke i muze brenda na čelu sa novom miljenicom Karla - Lily-Rose Depp. Dress code? Chanel, ofkors!