Tik pred završetak ovosezonskog Fashion Week izdanja, sačekala nas je vest da je Demna Gvasalia, osnivač i dizajner pariskog brenda Vetements naslednik Alexandera Wanga na mestu kreativnog direktora francuske kuće! 

Nakon što se Wang pre nekoliko dana ( 2. oktobra) poklonio zadnji put kao kreativni direktor Balenciage na Pariskoj nedelji mode, i to nakon trogodišnjeg angažmana, francuski brend nije čekao puno da sve nestrpljive obavesti ko je njegov naslednik!    

“Želeli smo nekoga ko ima viziju, i nekog ko je sposoban da se prihvati obimnog posla koji obuhvata ne samo kreiranje rtw i pre-fall kolekcija već i haute couture. Ono što nas je posebno privuklo Demni je njegova sposobnost da se prilagodi novom brendu i oblikuje ga i usavrši, čineći ga prepoznatljivim i poželjnim široj publici. On je savršen Balenciaga čovek jer tačno zna kakav stav treba moda da zauzme, kakvu siluetu i koliki volumen," izjavila je Isabelle Guichot, glavni izvršni direktor brenda. 

Isabelle je takođe u razgovoru za portal WWD otkrila da će Gvasalia (34), prikazati svoju prvu Balenciaga reviju u martu prilikom prolećneg FW izdanja kada ćemo videti njegovu prvu RTW kolekciju. Gvasalia je podelio oduševljenje sa novinarima, otkrivajući da će ipak nastaviti da radi i dalje za svoju liniju Vetements.

“Neverovatna je i neopisiva čast naći će u ovoj poziciji. Balenciaga je modna kuća koja je više od brenda, kuća koja ima bogatu i raskošnu istoriju, kuća koja ruši sve okvire i koja je toliko toga učinila za savremenu modu. Raduje me što ću moći da ispišem novo poglavlje u istoriji Balenciage,” izjavio je Gvasalia, koji će već ove nedelje stati na čelo Balenciaginih kreativaca.

foto: Instagram (nastymagazine)

Za sve neupućene, Demna je rođen u Gruziji i u početku je studirao međunarodnu ekonomiju na Tbilisi State University pre nego što se prebacio na cenjenu dizajnersku školu Royal Academy of Fine Arts u belgijskom Antverperu. Na istom univerzitetu je završio i master studije (2006). Posle školovanja je sarađivao sa Walterom van Beirendonckom, jednim od kolega sa klase koja spada u najpoznatije i najuspešnije studente poznate škole.

Tri godine kasnije Demna se pridružio Margieli kao dizajner ženskih kolekcija, i to nakon što se poznati belgijski dizajner i osnivač brenda povukao. Tu se zadržao 4 godine da bi potom prešao u Louis Vuitton na poziciju senior dizajnera ženskih RTW kolekcija, radeći pod mentorstvom Marca Jacobsa i kasnije kratko pod Ghesquierom. 

Međutim, nijedno od ovih angažmana nije toliko proslavilo Demnu kao njegova pariska linija, Vêtements project koju je osnovao zajedno sa bratom Guramom. Svi pamte njegovu epohalnu kolekciju za jesen koju je prikazao u podrumskom prostoru jednog gej kluba Le Depot čije su skučene prostorije okupirale sve same zvezde na čelu sa Jared Letom i  Kayne Westom. 

Ova odluka će ne sumnjamo Demnu lansirati u sam epicentar modnog dešavanja jer će od undergroung dizajnera i modnog heroja morati da se prihvati daleko ozbiljnijeg i obimnijeg haute couture posla.

Can he handle the pressure? Rekli bismo da mu to neće biti nikakav problem!

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija