Ukoliko ste poput nas zaluđenici Instagramom, onda vam je wall prepun selfiea i snimaka vaših poslednjih odevnih kombinacija koje ste postovali uz neizbežni hasthag #ootd. Jer, šta biste drugo šerovali, zar ne? Uostalom, aplikacija je osmišljena za modu. I iako niko od nas još uvek nema status blogera niti je plaćen hiljadu dolara za postovanje, svi mi se trudimo da uslikamo savršenu sliku. Onu koja će dobiti maksimalan broj lajkova. I tu Instagram ima rešenje: pomoći će vam upravo u stilizovanju.

Naime, ekipa stručnjaka sa Univerziteta u Torontu je osmislila algoritam koji će izanalizirati vašu sliku i dati vam nekoliko predloga kako da je učinite boljom.

"Ljudi žele da izgledaju dobro, bilo da su na poslu ili u nekoj ležernoj, neformalnoj prilici, stilizovani eleganto ili sportski, a pogotovo kada postoju fotke na društvene mreže. Naš cilj je bio da pronađemo koliko neka osoba može da izgleda 'fashion' na slici i da joj ponudimo suptilne ali efektne promene koje može da uradi ukoliko želi da osveži svoj stajling i prikupi još više pratilaca i lajkova."     

Um… to može? Pa, nećemo odbiti predlog svakako!

(Saveti jedne od top blogerki: Kako da zaradite na Instagramu)

Istraživači su koristili informacije sa sajta chictopia. com, sajta na kom članovi šeruju svoje odevne kombinacije. Koristeći skoro preko 140 000 postova sa sajta, odabrani tim je uspeo da izanalizira svaku fotku i stajling na toj fotografiji, kao i komentare koje je ta osoba dobila za svoj look od ostatka Chictopia zajednice.

(Najpopularniji par na Instagramu: Murad Osmann i Natalia Zahkarova izrekli sudbonosno "Da" na  njihov način)

The Fashion144kDataset, kako je nazvan kompletan kod koji sadrži prikupljene podatke koji obuhvataju i slaganje desena, boja i kroja je dodatno ubačen u Instagram u vidu specijalnog algoritma koji predviđa i preporučuje vaše modne kombinacije. 

A kako funkcioniše?

Kada aploudujete fotografiju na Instagram, ovaj algoritam odmah skenira vaš stajling i kompletnu fotografiju da bi vam dao feedback u vidu predloga gde bi bilo najbolje da prošetate vašu kombinaciju, koliko vam ona dobro stoji i pod kojim uglom bi bilo najbolje da se slikate odeveni tako, kao i druge savete koji mogu samo da unaprede vaše izdanje.

izvor: elle.com