Nikada u istoriji mode nijedan kreator nije bio toliko eksponiran i omiljen kao Karl Lagerfeld. Danas kada spomenjemo njegovo ime, na umu nam nisu samo spektakularne revije i kreacije već i njegov autentičan "bez dlake na jeziku" karakter koji je dodatno učinio da postane #themosttalkedaboutcreator!

Uostalom, koji još kreator dominira već dve decenije na nedeljama mode Milana i Pariza, sem njega?

Karlova strastvena pasija prema modi oblikovala je kolekcije koje ćemo pamtiti, bilo da ih je uradio za Fendi, Chloe, Chanel ili za sebe. Upravo sutra u nemačkom gradu Bonu biće otvorena izložba na kojoj će svi posetioci moći da pogledaju impresivne kreacije u režiji Karla Velikog.

Postavku je osmislila i postavila Amanda Harlech, dugogodišnja Karlova najbliža saradnica i muza, zajedno sa Reinom Wolfom, direktorom muzeja Bundeskunsthalle.

„Ovo nikako nije retrospektiva, već pogled u budućnost. Ideja je bila da prikažemo kompletan opus Karlovih najznačajnijih kreacija koje je on osmislio za renomirane kuće za koje je radio i za koje još uvek radi, ali i nerealizovane skice koje čekaju da im se Karl posveti."

Da se vodilo računa o najsitnijim detaljima svedoči masivan sto za skiciranje koji je donesen iz Pariza, tačnije ateljea u kome Karl stvara. Na stolu se nalazi kutija pastelnih boja, papiri i monografija Helmuta Newtona s posvetom Fur Helmut Von Karl.

Kompletna postavka je prilično vedra, ženstvena i prikazuje prve kreacije koje je Karl radio za Chanel i Fendi, kao i najnovije. Prvi model na koji svaki posetilac mora da naiđe je damski kaput od vune u dunja žutoj boji, ravnog dekoltea i četvrtastih džepova koji je dizajneru doneo Woolmark nagradu za Najbolje dizajnera daleke 1954. godine.

Izložba ne obuhvata samo odevne komade, već i aksesoare, među kojima nam pažnju privlači red Baguette torbi i krznenih privezaka koje je Karl osmislio za Fendi. Poseban deo je posvećen samo kreacijama koje je Karl stvarao za Chanel, njih 60 je odabrano za izložbu, kao i za skice koje predstavljaju Karlove nerealizovane ideje.

Izložba će biti otvorena od 28. marta do 13. septembra. Must seen za sve ljubitelje mode!