Iako je od prve revije prošlo već trideset godina, London Fashion Week još je plodno tlo za „uzgajanje‟ najhrabrijih i najmaštovitijih dizajnera na svetu.

London je uvek podržavao one nekonvencionalne i ekscentrične, počevši od Alexandera McQueena i Vivienne Westwood, pa sve do nove generacije talenata kao što su Simone Rocha i Christopher Kane.

U ovom slučaju, ne pričamo samo o odeći, LFW je neprestano donosio iznenađenja i uzbuđenja. Setimo se samo svih pop ikona koje su se tu oprobale u ulozi modela (jedna reč – Prince) i neočekivanih momenata, kao što je bio debi kreatorke Stelle McCartney čiju je prvu reviju nosila Kate Moss.

1980.

Sally Brampton, ELLE urednica 1985-1989.

Na početku to je bio jedan pravi festival anarhije. Dizajneri u Londonu namerno su kršili sva moguća vladajuća modna pravila i atmosfera koja se stvarala oko njih bila je zapaljiva! Sećam se velikog razoružavajućeg osmeha Naomi Campbell, ELLE magazin bio je prvi koji je organizovao slikanje s njom i tako je lansirao u sam vrh modne scene.

Sam McKnight, frizer

Tokom osamdesetih radio sam frizure za revije kreatorke Katharine Hamnett. To je bio pravi haos. Tada u Londonu nije bilo uobičajeno da se održi nekoliko revija u nizu. Naravno, sad je sve mnogo organizovanije, ali drago mi je da nije izgubljena ta kreativna crta.

Katharine Hamnett, dizajnerka (LFW debi 1984.)

Tih godina modni i muzički svet bio je jedno pleme i činilo se da žurka nikada ne prestaje. Revije su počinjale velikim praskom i završavale još većim, bili smo divlji, histerični i srećni!

1990.

Matthew Williamson, dizajner (LFW debi 1997.)

Debitovao sam 1997. godine, sećam se da sam bio paralizovan od nervoze, moje modele tada su nosile Jade Jagger, Kate Moss i Helena Christensen. Zatim smo na desetogodišnjicu moje karijere uspeli da bukiramo Princea da nastupi tokom revije. Nastalo je pravo party ludilo, urednici u prvom redu đuskali su u svojim stolicama.

Stella McCartney, dizajnerka (LFW debi 1995.)

London je uvek imao drugačiji vibe u odnosu na sve ostale gradove. To je živahno i sveže mesto za modu. Kreativno je i pršti od energije. Za mene je čarobno biti rođen u Londonu i sarađivati sa velikim timom iz čitavog sveta, sa talentovanim ljudima koji su odabrali da budu deo britanskog brenda. Ponosna sam.

Hussein Chalayan, dizajner (LFW debi 1994.)

Svaku reviju u Londonu poredim sa porođajem. Naravno, najdraže su mi moje prve revije kada su prijatelji nosi stvari na pisti jer nisam imao para za modele. Sećam se da sam posle, kako bih im zahvalio, priređivao večere na kojima sam kuvao za njih.

2000.

Christopher Kane, dizajner (LFW debi 1996.)

Nikada neću zaboraviti momenat kada je Marina Pires zakoračila na pistu uz taktove gospel pesme Speak Lord na mojoj prvoj reviji. Tada nisam ni shvatao kako je modni svet jedna velika familija. Ovu godinu obeležila je smrt Louise Wilson, omiljene profesorke mode na Central St Martinsu.

Erdem, dizajner (LFW debi 2005.)

Na mojoj prvoj reviji u Raphael sobi u V&A muzeju, u bekstejdžu smo panično bojili cipele sprejem, i jedva smo uspeli da to završimo na vreme. Na zidu su bila umetnička dela, a mi smo sklanjali tragove našeg histeričnog bojenja... Kakav je to bio kontrast!

Giles, dizajner (LFW debi 2003.)

Moje prva revija održavala se u Kraljevskoj bolnici u Čelziju, a top devojke bile su Eva Herzigova, Karen Elison i Nadja Auermann. To je bio prvi put da njih tri zajedno rade u Londonu. U tom trenutku u vazduhu se osećalo da će se u tom gradu desiti još važnih stvari.

Jason Lloyd, fotograf

Prva kolekcija Cristopher Kanea zbilja je bila kao dah svežeg vazduha i ta revija otvorila je vrata mnogim talentima posle njega. Pojava novog mladog dizajnera o kome su svi pričali ohrabrila je druge da budu izdržljiviji i odvažniji u svom radu.

Tekst: Jelena Karakaš