U poslednje vreme imamo utisak da se broj top modela nekako uvećao jer glavnu reč na pisti više ne vode samo Karlie Kloss i Cara Delevingne, već i ekipa prelepih manekenki poput Gigi Hadid, Malaike Firth, Sare Sampaio, Kendall Jenner, kao i naše Mijo i Antonine. Takođe, tu su još i one dame koje su zakoračile odavno u tridesete, četrdesete poput Naomi, Gisele, Adriane i ostalih sada već legendarnih modela.    

S jedne strane moramo da priznamo da manekenstvo itekako ima glamurozne momente – dobijate odeću s potpisom najboljih kreatora, posećujete najspektakularnije zabave, upoznajete plejaud poznatih lica, ulazite preko reda u klubove, restorane, ali nije sve tako bajno i sjajno, i iza svega stoji mukotrpan (sem za Kendall) dugogodišnji rad.  Ali ove dame za sada dobro “plove”, odnosno imaju dobru navigaciju koja ne gubi pravac, niti focus na cilj.

Inspirisani uspehom novih manekenki, novinari lista Huffington Post su tokom Njujorške nedelje mode popričali sa tri mlade manekenke: Gigi, Malaikom i Sarom, u želji da saznaju koji to savet su cure priželjkivale da čuju pre starta karijere. Odnosno, šta bi im značilo da su čule:

Gigi Hadid: “Budi verna sebi, i potrudi se da ti uvek bude prirodno, opušteno kada si na nekom kastingu, snimanju, reviji. Jedino ćeš tako uspeti da obaviš posao kako treba, odnosno na kvalitetan način.”

Sara Sempaio: “ Ne uzimaj ništa k srcu, lično. Kada te ljudi kritikuju, gledaj na to kao na konstruktivnu kritiku, kao na savet kako da budeš dobra. Naravno, ako je kritika zaslužena. Ovo je grub posao u kojem plivaju raznorazne ‘ajkule’ koje će hteti da te pojedu. Možeš da im dozvoliš da te pojedu, ili da ti njih pojedeš.“

Malaika Firth:“Volela bih da mi je neko rekao koliko ću vremena da provedem čekajući. Čekajući na avion, čekajući da kasting počne, čekajući da me našminkaju. Zato, ne očekujte da bilo šta u ovom poslu uradite za čas, sekundu. Polako, naviknućete se, ali imajte na umu da je ovo posao koji okupira svo vaše vreme.“