Francuski multimilionski konglomerat luksuzne robe ostao je bez svog velikana. Industrija mode izgubila je mnogo - jutros je potvrđeno da je Yves Carcelle preminuo u 66. godini života. 

Uspešan preduzetnik rođen je u Francuskoj 1948, a grupi LVMH pridružio se 1989. kao strateški direktor. Bio je i izvršni direktor kuće Louis Vuitton od 1990. do 2012, a mnogi su ga i nakon dolaska Bernarda Arnaulta povezivali sa slavnom modnom kućom.

Poslovnim carstvom gospodario je vrlo uspešno, tokom radnog veka nadzirao je i više od 500 otvaranja luksuznih butika širom sveta sveta, a bio je jedna od najcenjenijih osoba u modnoj industriji, CEO sa retkom vizijom i senzibilitetom za modu.

Carcelle je 1997. godine zaposlio Marc Jacobsa – stavljajući svoju sudbinu (i kompanijski novac) u ruke tada mladog buntovnog dizajnera. Instinkt ga, međutim, nije prevario, a Louis Vuitton je ubzro postao modna supersila, kakva je i danas.

Moglo bi se takođe reći da je Carcelle pomogao nastanku fenomena „it torbe“, početkom dvehiljaditih, kada je omogućio Jacobsu da sarađuje sa umetnicima (Stephen Sprouse, Richard Prince, Takashi Murakami) i postarao se da njegova torba postane globalno dostupna.