"Zašto se i kapitalizam ne bi prilagodio savremenom vremenu", kaže Brunello Cucinelli osnivač i vlasnik luksuznog modnog brenda koji nosi njegovo ime i koji je smešten u piktoresnom mestašcetu Solomeo u srcu pokrajine Umbrije.

Brunello Cucinelli koji sada ima 63 godine, odrastao je u ruraralnom poljoprivrednom predelu nadomak Peruđe. Rastao je u skromnoj porodici, a njegov otac da bi prehranio oporodicu napustio je porodično imanje i zaposlio se u obližnjoj fabrici. 

"Viđao sam mog oca kako naporno radi i kako je ponižavan za mizeran novac", rekao je on jednom prilikom i dodao kako je prva stvar koju je uradio nakon osnivanja svoje kompanije bila briga za radnike i njihovo dostojanstvo. 

Sa 24. godine prekinuo je školovanje na inženjerskom fakultetu i odlučio da se potpuno posveti svom snu i počne da pravi kašmirske džempere u jarkim bojama. Njegova kompanija danas vredi više od 1,2 milijarde evra, a akcije koje su lansirane na milanskoj berzi u zadnjih pet godina skočile su za čak 50 procenata. Na kraju svake poslovne godine kompanija izdvaja 20 procenata svog profita i kroz sopstvenu fondaciju novac usmerava u različite projekte koje podstiču humanizam, od pomoći starijima, potpori mladima u obrazovanju do promocije radničkih prava.

Sedište kompanije je smešteno u renesansnom zamku iz XIV veka koje je pažljivo restaurirano i uređeno po ukusu vlasnika. Na samom zamku su okačene kamene ploče na kojima su ispisani citati brojnih filozofa i vojskovođa poput Heraklita, Konfučija, Kanta, Marka Aurelija i drugih. On veruje da mu to daje snagu da nastavi sa svojom životnom filozofijom. Radnici imaju poseban status u firmi; na posao dolaze u 8 sati a napuštaju imanje u 17,30 popodne. Imaju pauzu od 90 minuta koja počinje u 13 časova a na raspolaganju imaju najbolju italijansku hranu, čašu vina, desert i na kraju kafu.

Brunelo Kučineli je svoju viziju pretvorio u profit, ali za razliku od drugih luksuznih brendova on je odbio pristup rasta po svaku cenu. I dok druge kompanije profit ostvaruju zahvaljujući i jeftinoj radnoj snazi isa Istoka, on je kompletnu proizvodnju zadržao u Italiji i ima konstantan godišnji rast od 10 procenata.

Što se tiče same mode, brend Brunello Cucinelli na najbolji prestavlja formalno neformalni stil. On je prvi počeo sa kombinovanjem skladno skrojenih sakoa sa uskim kargo pantalonama i svetlim džinsom. Njegova modna filozofija počiva na miksu formalne i casual garderobe, pa ukoliko nosite džins, on savetuje da ga nosite uz kravatu i antilop cipele. 

Svi prirodni materijali poput najfinijeg kašmira i pamuka dominiraju njegovim kolekcijama. Što se tiče kolorita tu su najdominantnije zemljane boje, poput svih nijansi smeđe, sive, žute i plave. Pored odela važan segment čine i već čuveni prsluci, džemperi, džins, kožni aksesoari i naravno cipele, posebno derby model u konjak boji.

Zbog svoje životne filozofije i istančanog modnog ukusa koji je u snažnoj meri uticao na druge, Brunelo Kučineli je postao jedna od najvoljeniih osoba u Italiji ali i širom sveta. Za mnoge je on postao simbol savremenog preduzetnika za XXI vek.

Tekst: D.R.

Izvor: Mens health

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/