Ann Cole Lowe (1898 – 1981) je bila prva poznata modna dizajnerka afričko-američkog porekla. Bila je omiljena kreatorka u visokom društvu Amerike, a kada je "potpisala" venčanicu Jacqueline Bouvier, znalo se (ne baš odmah) da će ući u istoriji. 

Priča o fantastičnoj ženi počinje u dalekoj Alabami gde svoje prve šivačke lekcije i ljubav prema modi dobija od bake i mame. Još kao jako mlada, uradila je balsku haljinu za prvu damu Alabame i tako pokazala svoj talenat.

Obrazovala se u Njujorku u S.T. Taylor Design školi, a iskustva i saradnje sticala na relaciji Florida- Njujork. Njen prvi salon Annie Cohen u Floridi poslovao je sa velikim uspehom, ali Ann 1928. godine se definitivno vraća u Veliku Jabuku gde je radila u luksuznim prodavnicama kao što su Henri Bendel, Neiman Marcus i Saks Fifth Avenue, ali i za poznate porodice - Rockefeller, Du Pont, Lodge....

Posle izvesnog vremena, usuđuje se i otvara prodavnicu Ann Lowe's Gowns u Njujorku u kom joj njene jedinstvene kreacije, izrađene od najfinijih materijala obezbeđuju top klijente. 

Specifičnost njenog rada ogledala se u tome što je svoj rad posvetila kreacijama haljina koje su predviđene za najvažnije životne događaje. 

Iako je radila za poznate i bogate dame, često nije dobijala nagrade za svoj rad.

Pošto je bila crnkinja, početkom 20. veka podrazumevao se određni kodeks ponašanja prema crnačkoj populaciji, a u Anninom slučaju i stavljanja njenog rada u drugi, treći plan. U modnim krugovima bila je best-kept fashion secret!

U prevodu, to bi značilo sledeće - 1947. godine glumica Olivia de Havilland na dodeli Oskara nosila je njenu kreaciju, ali je na kraju ipak stajao potpis izvesne Sonia Rosenberg.  

Njenu karijeru jeste definitivno obeležio i njen karakter. Bila je britkog jezika i specifičnog ukusa, a posebno je bila jasna u odabiru klijentele: "Užasni sam snob. Volim svoju odeću i bitno mi je ko je nosi. Ne zanima me neka Mery ili Sue - šijem za osobe iz visokog socijalnog registra."

Posebna godina za dizajnerku je bila 1953. godina kada je načinila venčanicu za Jacqueline Bouvier.

Štampa je prenosila da tog sunčanog septembarskog dana prelepa Jacqueline je očarala sve prisutne u raskošnoj haljini od tafta boje slonove kosti. Treba spomenuti da je potrošeno oko čak 50 metara platna i da je za komplikovane krojeve i ikonični izgled haljine kreatorka dobila 500 dolara. Dobro ste pročitali, samo toliko. Neverovatna popularnost mladenaca, ipak oni su Kennedy, bacila je senku još jednom na Annin rad. 

I nastavak njenog života nije bio krasan - talentovana crnkinja se nije obogatila, izgubila je sina u saobraćajnoj nesreći, bankrotirala je i pred kraj života skoro oslepela. Ali je ipak više puta naglasila da inspiraciju i sre'u pronalazila u ljubavlju prema modi i dizajnu: "Osećam se srećnom kada pravim odeću. Toliko sam zadovoljna da mogu da skačem od sreće."  

Tekst: Marija Mićanović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/